Uplifting – recept och matkunskap av Monika Österheim

vitlöksdip

Vitlöksdip

Den här dippen gör jag ofta – till fisksoppa, fisk eller skaldjur. Den är alltid med på tallriken när vi äter kräftor – ett måste att doppa brödet i :)) Den är även god till grönsaker eller grillat.

En enkel, himla god liten majodip med andra ord. Inga krångligheter.

Vitlöksdip

2 dl majonnäs (gör du egen så mixa den ganska styv till den här såsen = vispa/mixa hårdare och ta lite extra olja)
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk tomatpuré
1 tsk citronsaft eller vitvinsvinäger
1/2 dl creme fraiche (vispa gärna den fast om du har några extra minuter men inte nödvändigt)
smaka av med salt och en knivsudd cayennepeppar

Blanda majo med tomatpuré, citronsaft eller vinäger. Rör försiktigt i creme fraiche. Smaka av med salt och cayennepeppar. Låt stå en stund. Smaka av igen. När du är nöjd och det smakar gott, blanda i vitlöken. Det är vitlöken som gör såsen och höjer smakerna från gott till trippelgott men det tar en stund i kylen.
Låt mogna i kylen minst några timmar, gärna längre.

 

2 svar till ”Vitlöksdip”

  1. […] desserter (som ni förstår, he he :)) Däremot vispar jag numera creme fraiche tjock när jag gör kalla såser, dip eller till fyllning. På så vis blir det inte rinnigt. Det är ett riktigt bra […]

  2. […] ska soppan toppas med en klick vitlöksmajonnäs eller aioli. Om man inte kör lowcarb är det supergott att bryta ett baguette och doppa i […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Tillbaka