
Vispad creme fraiche
Vispad creme fraiche
Men hur?
Vad är vispad creme fraiche? Jag förstår att jag för många slår in vidöppna dörrar med detta inlägg men som jag skrivit flera gånger förut:
Om det så bara är en enda person, kanske en nybörjare, detta kan hjälpa, är det lönt.
I många recept står det att man ska vispa creme fraiche eller servera vispad creme fraiche till.
Jag vispade min creme fraiche, förstod aldrig varför man skulle vispa den, för det blev ingen skillnad.
Dessutom är det viktigt att det är fet creme fraiche, annars går den inte att vispa till fast konsistens.
Så här vispar du creme fraiche!
I recepten står aldrig att man ska vispa, vispa, vispa och vispa lite till tills creme fraichen blir fast. Det händer först efter en längre stund, typiskt sådant man bara ”ska veta” men hur sjutton vet man det? Logiken är väl att man, precis som med grädde, vispar tills den blir fastare men det är inte lätt att veta att det tar lång tid.
Det tog mig flera år och flera vispade rinniga creme fraiche innan jag irriterad letade på nätet efter ett svar – vad gjorde jag för fel? Någon måste kunna förklara vad jag gjorde för fel. Inte ens lätt att hitta ett svar.
En dag efter mycket letande – JAHA! Bara att vispa på, den blir fast – till slut!
Istället för ”vispa creme fraiche” borde det stå ”vispa creme fraiche länge tills den tjocknar”
Jag har ingen vana att servera vispad creme fraiche till desserter (som ni förstår, he he :)) Däremot vispar jag numera creme fraiche tjock när jag gör kalla såser, dip eller till fyllning. På så vis blir det inte rinnigt. Det är ett riktigt bra tips!
Hos kocken Michael på Kocksnack hittar du tips på hur man enkelt formar ett snyggt ägg.

Populärt inlägg
Vispad creme fraiche har blivit ett av mina flest lästa inlägg.
Jag trodde att jag var en av få som inte kände till det här med att vispvispa en lång stund och tvekade att publicera inlägget. De flesta vet väl redan det här. Jag misstog mig och tror att nuförtiden får man ett snabbt hos mig svar om man letar.
Inlägget fyllde ett tomrum av frustrerade creme fraiche-vispare :))
Lämna ett svar