Uplifting – recept och matkunskap av Monika Österheim

Vitlökssås

Två dippsåser till kräftorna

Två dippsåser till kräftorna

Två dippsåser att doppa kräftorna i

Var så god,  två goda dippsåser till kräftorna – vitlök och citron.

En vitlökssås till fisksoppa, fisk eller kräftor och andra skaldjur men en sås som även är god till grönsaker och grillat. Med andra ord en enkel, himla god liten majodipp. Inga krångligheter.

Såsen är alltid med på tallriken när vi äter kräftor – den är ett måste att doppa brödet i.

 

Kall vitlökssås

2 dl majonnäs
1 tsk tomatpuré
1 tsk citronsaft eller vitvinsvinäger
0,75 dl creme fraiche
1 knivsudd cayennepeppar (el. annan peppar)
1 nypa salt
1 st eller 2 st vitlöksklyftor, finhackade

Gör så här:
1. Gör majonnäs eller använd köpemajo. Gör du egen så mixa den ganska styv som grund till den här såsen = mixa längre eller vispa hårdare och ta lite extra olja.

2. Blanda majonnäsen med tomatpuré, citronsaft eller vinäger. Rör försiktigt i creme fraiche. Smaka av med salt och cayennepeppar. Låt stå en stund. Smaka av igen.

3. När du är nöjd och det smakar gott, blanda i vitlöken. Det är vitlöken som gör såsen och höjer smakerna från gott till trippelgott men det tar en stund i kylen.
Låt mogna i kylen minst några timmar, gärna längre.

Citronmajonnäs

Citronmajo till kräftorna

Den andra dippsåsen är en fräsch citronmajonnäs som smakar perfekt skaldjur, fisk, grillat, grönsaker och allt annat gott citron smakar bra till. Så enkelt att det egentligen inte behövs recept, bara en påminnelse :)

Citronmajonnäs

2,5 dl majonnäs
1 st citron
1 nypa salt

Gör så här:

1. Gör majonnäs eller använd köpemajo. Riv skalet av citronen. Pressa saften.

2. Blanda i citronskalet. Blanda i citronsaft några teskedar åt gången tills du tycker att det smakar gott. 1 – 1.5 msk kanske blir lagom beroende på citronen.

3. Smaka av med lite salt. Smaka av med peppar om du vill. Man kan klippa i en deciliter dill om man vill variera smaken.

Citronmajonnäs dukat bord

2 svar till ”Två dippsåser till kräftorna”

  1. […] föreslår till exempel två av mina goda dippsåser till kräftor eller skaldjur. Sås nummer ett är även gudomlig att klicka i fisksoppa eller fisk- […]

  2. […] Dippsåser till kräftor måste vi ha. En kall sås med sriracha passar till det mesta eller så prova den klassiska Nubbesalladen där majonnäs krämar till gräddfilen i såsen. Vi kan inte äta råbiff utan ett fett inslag (eller att dippa pommes i) och då smakar det perfekt med majo, gärna smaksatt. Jag brukar göra en jättegod vitlöksdip som jag även klickar i min fisk- och skaldjurssoppa. Ett enkelt favoritpålägg är en röra med tonfisk och bacon, majo binder ihop det. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Tillbaka