Uplifting – recept och matkunskap av Monika Österheim

Krispiga broccoli- och ostbiffar

Krispiga broccoli- och ostbiffar

Krispiga broccoli- och ostbiffar

 

Krispigt och vegetariskt

Vegetariska krispiga broccoli- och ostbiffar att äta varma eller kalla. Ät dem med en god sås eller dip. Stek några knapriga baconskivor till. Lägg biffarna på mackan eller i en wrap – perfekt till lunchen. Bygg en vegetarisk hamburgare. Hur du än gör är de supergoda!

Lätta att göra är de också – sköter sig själv i ugnen. Sedan håller de flera dagar i kylen.

Jag använde bara buketterna och sparar stjälkarna till en soppa, t ex den här goda.

Om man vill kan man blanda i hackad knaperstekt bacon i biffarna. Bacon smakar mycket bra till broccoli.

Broccoli- och ostbiffarna kan göras lowcarb och glutenfria.

 

Krispiga broccoli- och ostbiffar

ca 15 st

2 stora broccolistånd, bara buketterna (spara resten till t ex soppa) – ca 1 lit buketter
3 ägg
3 dl ost – favorit, testa både mild och smakrik
några nypor vardera av vitlökspulver, nymald svartpeppar och salt – du kan givetsvis blanda i färsk vitlök (riven eller finhackad)
1,5 dl skorpmjöl eller brödsmulor

för lowcarb och glutenfritt byt ut brödsmulorna mot 1 dl mandelmjöl (el annat glutenfritt mjöl) + 1,5 msk fiberhusk

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200C.
2. Skölj broccolin och skär av buketterna (spara stjälkarna till något annat, se tips ovan). Halvera de största buketterna.
3. Riv favoritosten.
4. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt några nypor salt och peppar. Vispa lätt. Tillsätt mjöl och fiberhusk (el brödsmulor), rör ihop och låt det svälla.
5. Fräs broccolibuketterna i några droppar olja på ganska hög värme, pudra över en aning vitlökspulver. Stek tills de får mörk yta och mjuknar lite. Låt svalna några minuter.
6. Skär/hacka buketterna till småbitar. Vänd ner broccolihacket tillsammans med osten i äggsmeten.
7. Forma små biffar (ca 15 st) och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
8. Baka broccoli- och ostbiffarna i ca 35 min och vänd dem halvvägs. De ska ha fin färg och kanterna ska vara lite krispiga.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Tillbaka