
Gougères – franska ostpuffar
Say cheese and I’m in!
På ostbågens dag i lördags gjorde jag franska gougères.
Jag är inte förtjust i ostbågar och därför kom jag på att istället göra gourgères (uttalas gotjääär), dessa underbara franska puffiga ostpuffar. Aningen frasiga på utsidan och mjuka på insidan. Lagom ostsmak. Jättegott snack till champagne, vin och öl. Lätta att göra.
Det här receptet kan användas till mycket så spara det. De kan fyllas med röror efter de är gräddade. De kan dippas. Smaken kan varieras oändligt med olika ostar och kryddor. Ju starkare ost, desto mer ostsmak.
Har du puffar över i kylen har de förlorat sin frasighet men smaken är fortfarande god, som små miniostfrallor. Ät dem till morgonkaffet!
De går bra att frysa och tinar på nolltid. Värm snabbt i ugn så blir de frasiga igen – 125 grader i några minuter. Ha inte för hög värme för då får de den där äggiga smaken (som spettkaka har).
Det finns miljoner sådana här recept. Jag gjorde det här efter ett hos NY Times (som i sin tur hämtat från en bok, som säkert hämtat sitt från en fransk Madame).
Ostpuffar – gougères
ca 75 puffar
100 g smör, skuret i bitar
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
4 stora ägg, rumsvarma
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk senapspulver, t ex colmans
1 krm cayennepeppar
3,5 dl riven stark ost (blanda gärna i riven parmesan för skarpare ostsmak om man gillar det)
Gör så här:
1. Värm ugnen till 180 grader. Rumstemperera äggen. Lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar.
5. Grädda klickarna i ca 20 min tills de är gyllene och uppuffade. Passa så att de inte blir för mörka – gyllene ska de vara, inte ljusbruna. Är du osäker, ta ut en och smaka.
Servera genast så att de är frasiga eller behåll dem i ugnen upp till ca en timme med värmen avstängd och ugnsluckan aningen öppen.
Lämna ett svar