Kladdkaka med kokostosca
Kladdkaka med kokostosca
Kokos och tosca
En i familjen älskar kokostosca. På sin födelsedag får man äta det man älskar mest så det fick såklart bli en kladdkaka med kokostoscka till efterrätt på kalaset.
Jag är ju som bekant inte bra på att baka men kladdkaka är inte svårt och att trycka på ett lager med kokos borde funka även för mig.
Hitta rätt recept
Jag sökte efter recept på kokos och tosca för jag visset inte vad jag skulle söka på för ord. Till slut blev jag övertalad av yrvädret Stina Patetsos som var med i Sveriges Mästerkock för några år sen. Hon gör en kladdkaka med kokostosca och skriver i sitt recept att det är hennes paradkaka och att den har funnits med länge och är beroendeframkallande. En sån beskrivning faller man för, eller hur?
Hur blev kakan?
Kakan blev mycket god. Kokostoscatäcket är enormt, lika högt som kladdkakan. Det betyder att man måste älska kokos annars kan det nästan bli för mycket av det goda. För mig är det lite väl mycket kokos men jag gillar inte kokos så mycket. De andra i familjen tyckte den var supergod.
Stina bröar sin kaka med kokos och har i kokos även i kladdkakan. Jag tog bort det för i mitt huvud blev det kokos på kokos. I min version är själva kladdkakan utan extra kokos och jag bröar formen med lite ströbröd istället.
Om du inte heller gillar kokos jättemycket, bli nu inte tveksam på kakan av det jag skriver. Låt inte bli att baka den här underbart goda kakan av den anledningen. Att minska mängden kokos funkar säkert, bara att kanske halvera mängden på kokostoscan. Jag ska testa det nästa gång.
Ät kakan kall
Kladdkaka med kokostosca ska gärna ätas kall så att den är seg och härlig. Den håller bra i kylen och sätter sig fint efter 1-2 dagar. Kakan kan också frysas och den tinar väldigt snabbt.
Steg
Värm ugnen till 175 grader.
Kladdkaka
- Smörj och bröa en springform med löstagbar kant.
- Smält smör och häll det i en bunke. Blanda i socker och rör om. Tillsätt ägg, vetemjöl, vaniljpulver, salt och kakao. Blanda till en smet. Häll därefter i kaffe och kokosflingor. Rör om.
- Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan är lagom kladdig. Testa med en sticka, kladdkakan ska vara lite kladdig i mitten. Ta ut och låt vila.
Kokostosca
- Smält smöret i en kastrull och häll på samtliga ingredienser. Rör hela tiden så att det inte bränner vid. Låt koka upp och sjuda ett par minuter.
- Bred glasyren över kladdkakan och baka i nedre delen av ugnen tills toscan gyllene och knäckig. Ta ut och låt kakan vila.
Ingredienser
10 port
Kladdkaka
- 175 g smör
- 3 stora ägg
- 4,5 dl strösocker
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- 0,5 tsk salt
- 1,25 dl kakao
- 0,5 dl espresso eller starkt kaffe
- 2,25 dl vetemjöl
- smör till formen
- ströbröd till formen
Kokostosca
- 125 g smör
- 2,5 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 2,5 dl strösocker
- 300 g kokosflingor
Fler goda kladdkakor
Familjen har många favoritkladdkakor. Vem älskar inte kladdkaka?
Överst bland favoriterna ligger Pajkakan raskt följd av den senare favoriten med vit choklad, lime och passion.
Förutom den klassiska kladdkakan gör jag ibland Fredagskockens fina Mandeltårta med mjölkchoklad och kola som är en variant på kladdkaka.
Lämna ett svar