Lasagne extragod
Lasagne extragod
Lasagne – en paradrätt för alla
Inledningsvis vill jag berätta att jag skäms lite för att jag inte har en egen lasagne som paradrätt för jag har lagat så många olika lasagne under åren och de har alla blivit goda. Trots alla jag lagat har jag ändå aldrig vare sig sparat ett recept eller skrivit ner hur jag gjort och därmed inte skapat en egen.
Sötma och smakdjup
I det här receptet finns det en gnutta socker och vill du inte ha socker i maten kan du alltså bara bort det. Dock tillför den lilla mängden socker bra smak.
Vidare så finns det också några ingredienser som tillför extra smakdjup såsom rotselleri, parmesanskalk och japansk soya men har du inte dessa hemma blir det ändå en mycket god lasagne.
Du sparar väl alla parmesanskalkar? Jag har mina skalkar i en påse i frysen så att det är bara att plocka fram en när jag gör ett långkok. En skalkbit i en gryta, pastasås eller soppa tillför mycket fin djup smak i baggrunden och det det man kallar umami. Glöm nu bara inte att ta upp skalken så den råkar kommer med i serveringen.
Elisagoodfood
Det närmaste en lasagnefavorit jag kommit är min matvän Elisabeth Gabrielssons lasagne och denna lagar jag numera om och om igen. Söte mannen tycker också att den är så god. Hennes lasagne står pall för uppvärmning från frysen så rester blir kanonbra luncher att ta med sig.
Helig bechamelsås
Jag tror att Elisabeths lasagne är så god för att för henne är bechamelsåsen helig och måste tillagas med största omsorg och kärlek. Hon skriver i sitt recept:
”Viktigt är att smör, mjöl och finriven muskotnöt får puttra ihop till nötighet på 75% av spisens kapacitet, det ska bli härligt gyllene och dofta fantastiskt och då sänker man värmen till 50% av kapaciteten eller lite lägre och för att slutligen börjar hälla i mjölk och grädde pö om pö medan man vispar.”
Steg
Köttfärssås
Hetta upp fettet och lägg i köttfärs, (ev. rotselleri), salt, och kryddor utom lagerbladen. Tillsätt sedan tomatpuré, råsocker, vitlök och låt det fräsa en stund. Häll därefter i krossade tomater, vin, buljongtärning, lagerblad, soya och ev. parmesanskalken.
Låt såsen sjuda ca 1 timme. Tillsätt under tiden ev. lite vatten om köttfärssåsen kokar ner för mycket men tänk på att såsen ska var fyllig och mustig, inte tunn och rinnig. Smaka av.
Bechamelsås
Smält smör i en kastrull och blanda ner mjöl och muskot. Låt det puttra ihop på medelhög värme tills det är gyllene och har nötig doft. Sänk därefter värmen till medel eller strax under medel, och börja hälla i mjölk och grädde, häll lite åt gången under vispning. Låt det ta tid för såsen att komma i kok, hellre än att den bränner vid.
Tillsätt sedan salt, socker och vitpeppar, vispa ihop och låt den småkoka ett par minuter. Lägg därefter i osten och låt den smälta under omrörning. Smaka av bechamelsåsen.
Montering av lasagne
Häll bechamelsås i ugnsformen och lägg på första omgången pastaplattor. Bred sedan på ett lager köttfärssås och därefter ett nytt lager pastaplattor. Fortsätt varva bechamelsåslager med köttfärssåslager till formen är full.
Sista lagret ska vara pastaplattor täckta med bechamelsås.
Baka i ugnen i 200 gr, ca 45 min med torkade pastaplattor eller i 200 gr, ca 20 min med färska pastaplattor.
Ingredienser
Köttfärssås
1 kg nötfärs
4 vitlöksklyftor, finhackade eller 1 solovitlök, finhackad
1-2 tsk svartpeppar, nymalen från kvarnen
6 msk tomatpuré
2 msk råsocker
1 st kalvbuljongtärning
1 krm mald kryddpeppar
0,5 msk torkad timjan
2 st lagerblad (tas upp innan ugnen)
2 brk krossade tomater av bra kvalitet
3 msk ljus japansk soja (om du har hemma)
3 dl rött vin
1-2 tsk salt
För att få ett extra smakdjup och om du har detta hemma:
En liten bit rotselleri, finhackad (ca 50 g)
Parmesanostskalk (tas upp innan ugnen)
Smör eller olivolja till stekning
500 gram lasagneplattor
Bechamelsås
100 g smör
8 msk vetemjöl, strukna mått
8 dl fullfet mjölk
2 dl vispgrädde
4 nypor socker
0,5 tsk finriven muskot
1-2 tsk salt
2 tsk grovmalen vitpeppar eller smaka av med en nypa finmalen
300 g lagrad ost, riven
Till servering
Servera din lasagne med en sallad och eventuellt lite riven Parmigiano Reggiano (parmesan).
Riktig mat tar tid
En riktig lasagne har inga genvägar och är inte en snabb rätt utan den kräver sin tid för att bli precis så god som man drömmer om.
Gör gärna två formar när du ändå håller på och frys in till matlådor för då får du glädje länge av timmarna du spenderade i köket.
Onödigt grönt
Det gröna (krasse eller ärskott) på bilden ligger bara på lasagnen för att se fint ut på bild och de fanns hemma, ha ha. Jag ser också att jag lagt på riven mozzarella på översta lagret, alltså så typiskt mig att inte låta bli att lägga på extra ost ;-)
En annan lasagne
Jag har gjort en jättegod, lite annorlunda lasagne med kycklingfärs. Prova den gärna!
Lämna ett svar