Lillebrors Bageri semla
Lillebrors Bageri – semla
Summering
I mitt inlägg Semmeltest i Stockholm 2019 finns en lista med alla semmeltester och betyg som ger dig en överblick. Listan uppdateras kontinuerligt, så snart vi testar en ny semla.
Semmeltest
På den mysiga mat- och cafégatan Rörstrandsgatan vid Sankt Eriksplan ligger det lilla Lillebrors Bageri.
Kön är lång från gatan in i värmen och de härliga bageridofterna men det går snabbt att få sin påse. Semlorna läggs ihop efter hand så den du får med dig hem är purfärsk.
Carl har ännu inte testat Lillebrors så vi får återkomma med hans betyg.
Klassisk semla
Pris: 45 kr
Bröd: Deras bröd är otroligt gott med ett rejält bett, en robust, saftig bulle utan att kännas tung.
Grädde: Grädden är purfärsk, god, mjuk och len.
Mandelmassa: På brödet ligger generöst med en mycket god mandelmassa med bra crunch från rostad mandel. Vi anar även en svag vaniljton som smakar fint. Lillebrors har sedan toppat mandelmassan med extra, lite större bitar valenciamandel som ger en fin nötighet, utan att ta över, det bara tillför.
Utseende: Semlan ser mycket god ut och vi kan inte vänta att sätta tänderna i bakverket. Locket är avskuret men sedan stansat till en perfekt rundning. Locket är också lätt pudrat med en perfekt mängd florsocker – så elegant! Grädden är fluffigt och högt spritsad. Mandelmassan syns under grädden och små bitar av rostad, utsökt valenciamandel skymtar också fram.
Alla delar av den här ljuvliga semlan får högsta betyg och vi kommer snart att skynda dit igen.
Betyg: 5
Hur går ett semmeltest till?
Vi köper alla semlor anonymt i bagerierna och det betyder att ingen känner till att vi ska testa deras semlor eller att vi sedan publicerar ett resultat. Med andra ord kan de inte påverka något i förväg och vi är omutbara.
Ibland i andras tester känner bagerierna till att semlorna ska testas och då kan de hanteras på ett annat (förbättras?) och därmed vara annorlunda än de som säljs i butiken.
Hur smakar vi?
Vi har anpassat oss till Carls sätt att smaka och bedöma semlorna så att vi gör likadant alla tre.
Det första vi gör är att titta på semlans utseende innan vi börjar smaka.
Sedan fortsätter vi med att smaka på locket, sedan grädden och därefter ett bett över hela semlan för att få smaken på helheten. Efter det tar vi en bit av bullen för att smaka den separat och till slut ett smakprov på bara mandelmassan.
Fler semlor i testet 2019
MJ Bageri & Konditori
MJ Bageri & Konditori – Chokladsemla
MJ Bageri & Konditori – Kubsemla
Sébastien på söder
Chic Konditori – Karlsbadersemla
Chic Konditori
K-märkt
Gunnarsons konditori
Mr Cake
Mr Cake – Cronutsemla
Lillebrors Bageri
Tössebageriet
Tössebageriet – Semmelwrap
Fabrique
Bullar & Bröd
Bullar & Bröd – Croissantsemla
Fotografiska
Chokladfabriken – Chokladsemla
Vetekatten
Enskedeparkens bageri
Thelins
Lindeberg Bageri
Åsö Konditori
Lundbergs Konditori
Petit France
Lämna ett svar