Semmeltest i Stockholm 2019
Semmeltest i Stockholm 2019
Semmeltoppen 2019
Har man en blogg så är det världens bästa förevändning att äta många semlor genom att göra semmeltester.
Jag behöver verkligen inte skämmas om någon skulle undra när jag bär hem kartong efter kartong, he he. Vilken tur att bagerier och konditorier generellt startar alldeles för tidigt med sina semlor för hur annars skulle vi hinna med att prova många.
Vem testar?
Jag och söte mannen testäter tillsammans och det innebär att jag smakar en fjärdedel och stackarn måste kämpa med resten av varje semla.
Vi semmeltestar tillsammans med proffset @carl.malmquist som är hans profil på IG. Carl äter oftast sina semlor på plats medan vi bär hem våra, vilket är en liten skillnad i vår semmeltest.
Hur går ett semmeltest till?
Vi köper alla semlor anonymt i bagerierna och det betyder att ingen känner till att vi ska testa deras semlor eller att vi sedan publicerar ett resultatet. Med andra ord kan de inte påverka något i förväg och vi är omutbara.
Ibland, i vissa andra semmeltester, känner bagerierna till att semlorna ska testas och då kan de hanteras på ett annat (förbättras?) och därmed vara annorlunda än de som säljs i butiken.
Hur smakar vi semlorna?
Vi har anpassat oss till Carls sätt att smaka och bedöma semlorna så att vi gör likadant alla tre.
Vi börjar med att smaka på locket, sedan grädden och därefter ett bett över hela semlan för att få smaken på helheten. Efter det tar vi en bit av bullen för att smaka den separat och till slut ett smakprov på bara mandelmassan.
Som Carl beskriver det: ”…dissikerar enligt mig, leker med maten enligt andra.”
Tyckande
Är det intressant att läsa ett semmeltest och vad någon tycker om en semla?
Att vi tycker det är jättekul (och gott) att semmeltesta råder det ingen tvekan om. Om jag hårddrar det så räcker den anledningen för mig men det verkar som att folk gillar att få koll på vilka semlor som är bäst i alla de här testerna som figurerar i sociala medier och tidningar. Det beror kanske på att kvaliteten skiljer mycket mellan bagerierna men priset är ändå ungefär detsamma överallt i stan. Ska man lägga 45-50 spänn på en bulle, ja då vill man köpa en fin semla och där kommer testresultaten in i bilden, tror jag. Folk googlar och visar det sig att flera skribenter/testpaneler tyckt att en viss semla är toppen kan man nog lugnt köpa den och bli nöjd, eller tvärtom. Somliga är verkligen riktigt trista.
Lista på semmeltesterna
Den här listan fylls på efter hand och den ger en överblick. Vill du läsa mer och se motiveringarna är det bara att gå in på respektive länk.
Vissa betyg har ingen länk för de semlorna är endast testade av Carl Malmquist, min semmeltestarkompis, som publicerar alla sina tester på sin instagramprofil under samma namn. Du hittar hans motiveringar där.
Femmor – Bäst i Stockholm
5.0 – Lillebrors Bageri (Rörstrandsgatan) – klassisk semla
5.0 – Petite France (Kungsholmen) – klassisk semla
5.0 – Sébastien på söder (Södermalm) – croissantsemla
Fyror
4.0 – Sébastien på Söder (Medborgarplatsen) – klassisk semla (mini)
4.0 – Chic (Mariatorget) – karlsbadersemla
4.0 – Gunnarsons konditori (Götgatan, Södermalm) – klassisk semla (mini)
4.0 – Tössebageriet (Karlaplan) – klassisk semla (mini)
4.0 – Fotografiska
4.0 – Vetekatten (Kungsgatan) – klassisk semla 4.0 – Lindeberg Bageri & Konditori (Saltsjö-Boo) – klassisk semla
4.0 – Grillska Huset (Gamla stan) – klassisk semla
4.0 – Ett Bageri – klassisk semla
4.0 – Bageri Lundmark (Tidningshuset by Pontus) – klassisk semla
4.0 – Brioche – klassisk semla
Treor
3.8 – Chic (Mariatorget) – klassisk semla
3.5 – Lundbergs Konditori (Gröndal) – klassisk semla
3.0 – Mr Cake – (Rådmansgatan) cronutsemla
3.0 – Tössebageriet (Karlaplan) – semmelwrap
3.0 – Bullar & Bröd – (Valhallavägen) croissantsemla
3.0 – Enskedeparkens bageri – klassisk semla
3-0 – Thelins (Kungsträdgården) – klassisk semla
3.0 – Åsö Konditori (Södermalm) – klassisk semla (mini)
3.0 – Riddarbageriet (Östermalm) – klassisk semla
3.0 – Gateaux – klassisk semla
3.0 – Skeppsbro Bageri – croissantsemla
3.0 – Valhallabageriet – klassisk semla
3.0 – Lidingö Bröd & Pâtisserie – klassisk semla (mini)
3.0 – Brot – wienersemla
3.0 – Söderbergs Bageri – croissantsemla
3.0 – Bageri Passion – klassisk semla
Tvåor
2.7 – K-märkt Patisserie & Bageri (Ringen, Skanstull) – klassisk semla (mini)
2.4 – MJ Bageri & Konditori (Hammarby Sjöstad) – kubsemla
2.0 – Mr Cake – (Rådmansgatan) klassisk semla (mini)
2.0 – Bullar & Bröd (Valhallavägen) klassisk semla
2.0 – Fabrique – klassisk semla
2.0 – Chokladfabriken – chokladsemla
2.0 – MJ Bageri & Konditori (Hammarby Sjöstad) – klassisk semla
2.0 – S:t Paul Bageri (Södermalm) – klassisk semla
2.0 – Lindeberg Bageri & Konditori – hjortronsemla
2.0 – Järna Bageri – klassisk semla
2.0 – Konditorn och Bagarn – klassisk semla
Ettor
1.4 – MJ Bageri & Konditori (Hammarby Sjöstad) – chokladsemla
1.0 – Art Bakery (city) – klassisk semla
1.0 – Fosch Artisan Pâtisserie – klassisk semla
1.0 – Green Rabbit – klassisk semla
1.0 – Viggbyholms Stationskafé
Utan betyg – under all kritik
xxx – Ritorno (Vasaparken) – klassisk semla
xxx – HM:s café It’s Pleat – minisemla
De har gjort några andra roliga fikagrejor med semlaliknande smaker. Jag provsmakade.
Lämna ett svar