NUET solo dining
NUET solo dining
Ron Zacapa bjuder in till nuet
Välkommen till en solo dining! Du ska vara i nuet och äta middag med dig själv som sällskap, hälsar Ron Zacapa. (fina romen från Guatemala, ni vet)
Det är tredje året som Zacapa arrangerar NUET Solo dining som pop up. På NUET har gästerna tidigare uppmanats att stänga av mobilen. Nu uppmanas vi även att stänga av samtalet. Syftet är att vi ska glömma våra stressiga vardagsliv för en stund. Vi ska ge oss hän måltiden till hundra procent utan en distraherande omvärld.
Solo dining-middagen
Vi kommer att bli serverade middagen vid ett eget bord. I hörlurar ska de vägleda oss genom middagen med en inspelad beskrivning av menyn och drinkarna tillsammans med rogivande musik.
Zacapa har utformat Solo dining-middagen tillsammans med Linn Söderström och Marion Ringborg, kockarna bakom Garba, och Nordens bästa bartender, Michael Hajiyianni. Årets NUET är inspirerad av buddhistiska munkar som äter tillsammans men i total tystnad som skärper deras fokus på mat och dryck.
De mycket goda drinkarna hittar du i ett separat inlägg. Jag och många med mig var helt lyriska över kombon förrätt – cocktail. Det finns alltså all anledning at återkomma till den.
Hur gick det att äta solo?
På plats var ett antal skribenter och influencers som känner varandra väl och vi är vana vid events där vi frågar, pratar, fotar och springer runt. Vi har alltid bråttom och är ofta stressade. Inledningen på middagen med lite bubbel och snittar gick alltså bra, vi var i vårt rätta element.
När de sedan satte oss vid borden och vi skulle vara solo och tysta, började problemen för det här sociala gänget, ha ha. Vilken utmaning att inte prata, inte skratta, inte tycka en massa och att helt enkelt sitta stilla. Frågan är om inte sitta stilla var största utmaningen. Barnungar!
När vi kom ut från lokalen efter middagen tjöt vi av skratt över hur dåliga vi var på att vara solo och vara i nuet.
Ensamätande ökar
Men trots vårt beteendet på NUET, för att var seriös några minuter, så finns det av olika skäl ett behov av ensamätande, ett behov som dessutom ökar. Att gå på restaurang och äta en finmiddag ensam ska självklart kännas ok. Det är bra om restauranger gör det möjligt på ett bra sätt och underlättar besöket.
Att vara i nuet
Att lugna ner tillvaron och bara vara i nuet är också en bra idé och med tanke på hur dåliga vi var på det så finns det nog all anledning att öva lite. Framförallt måste vi/jag som jobbar med mat och dryck professionellt lära oss att tagga ner, stänga av och faktiskt bara sitta stilla och njuta.
Jag minns en lunch för ett tag sen där vi just diskuterade hur allt kretsar kring mat, hela tillvaron, dygnet runt. Idén vi diskuterade med att bilda ett sällskap där vi inte får prata mat när vi ses, var helt seriös. Jösses, så skönt! Men jag tror bara det skulle funka en liten stund, he he.
Ron Zacapa berättar
Allt fler lever ensamma men att äta ensam på restaurang är för många fortfarande tabu. Vissa länder har dock kommit längre. I Sydkorea och Japan är det sedan länge socialt accepterat att äta ensam i det offentliga rummet och det finns till och med ett namn för konceptet – honbap.
Det finns ett växande intresse för Solo dining även i Europa. Många restauranger uppmärksammar egentid och genom att avsiktligt skapa enskilda ytor för solo dining uppmanas vi till att äta middag själv. Vi får därmed också en upplevelse utöver det vanliga utan mobiltelefon eller sällskap.
Zacapa cocktails
Strax före jul var jag i Cardierbaren på Grand Hotel och fick smaka tre mycket trevliga drinkar inför storhelgerna. En av dem – Goanisse – var blandad på Ron Zacapa och smakade lite risgrynsgröt. Ett bra tips till nästa jul, ho ho, ho.
Bilder
Bilderna ovan på maten är Ron Zacapas.
Lämna ett svar