Mockamole – svensk guacamole
Mockamole från Clarion Stockholm
Mockamole – en svensk guacamole
Går det att göra en svensk guacamole?
Avokado kommer alltid högt på listan när importerat grönt kommer upp. Avokadon är problematisk på olika sätt. Den är enormt vattenkrävande att odla och att skicka en produkt så långväga som dels är oerhört känslig och dels har kort hållbarhet är långt från klimatsmart. Det kastas enorma mängder avokador. Butiker har också svårt att hantera avokadon, av samma orsaker.
Avokado skapar stort matsvinn
Vi konsumenter får sällan perfekt avokado med hem – även de så kallade ätmogna och dyrare frukterna är trots löftet ofta omogna. Jag gissar att många konsumenter kastar avokadon om den har mörka fläckar, trots att den går bra att äta. Så, om vi vill göra en guacamole, finns det ett närodlat alternativ? Tja, en röra på svenska gröna ärtor är ett.
Gröna kockar
Många kockar i landet kämpar för en bättre miljö. De vill få oss att äta mer grönt och generellt bli mer hälsosamma. De pushar för maten nära oss, råvaror i säsong och gör allt för att minska matsvinnet. Dessa ambitiösa kockar kommer oavbrutet med nya idéer till bättre alternativ, grönare recept och hur vi kan använda allt av råvaran i vår matlagning – rot till blast och nos till svans.
Mockamole
Det här receptet på en Mockamole fick jag på Clarion Stockholm när de höll en Harvest Lunch för ett par veckor sedan. Kökschef Johannes Stålhammar på Eatery Social bjöd på en svensk guacamole på gröna ärter – en Mockamole – som var supergod. Funkar det smakmässigt? Absolut.
Mockamolen har givetvis en smak av gröna ärtor men vitlök, lime, chili och främst koriander för smaklökarna direkt till det mexikanska och till en guacamole-ish röra.
Den här mocamolen är god till mycket. På bilden serverades den till en massa grönt och lite torsk – inte omvänt ;-)
Recepttest
Jag lägger aldrig ut något recept om jag inte har testat det, så samma sak med det här.
Jag fick inte mockamolen slät i mixer utan körde den istället i min blender. I mixern blev det för många bitar kvar av ärtskal men i blendern blev den slät (gör likadant om du vill ha en soppa helt slät). Jag fick hjälpa till med lite vatten för att få snurr på ingedienserna.
Mängderna i receptet är riktlinjer för smaken beror mycket på hur syrlig limen är, hur het chilin är och samma sak med koriandern och vitlöken, hur smakrika.
Mitt tips är att mixa och smaka er fram.
Steg
- Mixa alla ingredienser till mockamolen utom vitlök, salt & peppar. Mixa i en blender om du vill ha den riktigt slät.
- Lägg i den finhackade vitlöken och mixa snabbt. (Kör man vitlök för länge i en mixer blir den besk.)
- Smaka av med salt och svartpeppar.
tips:
mer limejuice om du vill ha mer syra
rör i mer olivolja om den är för hård
ha i mer chili om du älskar en riktigt het röra
rör i extra koriander, finhackad, om du älskar koriander, för lite textur och grönare utseende (eller bara som omväxling :))
Ingredienser
Receptet ger ca 3,5 dl mockamole.
Mängderna är bara riktlinje – smaka dig fram!
- 300 g tinade svenska ärtor (halv påse/paket – många är 600g)
- 1 lime – ca 1-1.5 msk limejuice
- 25 g färsk koriander – ca 2 krukor – mixa allt grönt i krukan, inte bara bladen
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 msk olivolja
- 1 röd chili
- salt & svartpeppar
Fiskrätten med mockamole
För er som är intresserade av vad som mer fanns i rätten Fisk & Grönt så listar jag ingredienserna. De kan ju inspirera till en ny rätt. Bilden visar ett fint upplägg.
Potatis, grönkål, Mockamole, pumpablomma, krasse, bondbönor, ärtor, rädisa, korianderolja, quinoamajonnäs, rostad quinoa, gräslök, sotad torskrygg.
YUM!
Lämna ett svar