Pajkaka på bricka

Pajkaka – vansinning god

Pajkaka

Det här kakan eller desserten blir en favorit. Jag lovar!

Vi i familjen kallar den pajkaka. Kakan har först ett lager pajdeg, sen en sötsyrlig fyllning och toppas till sist med ett lager smulpaj.

Genialiskt enkelt och vansinnigt gott. Smakar som inget annat.

Pajkaka med jordgubbar och mascarponefluff

Går att variera

Pajkakans enkla bassmaker gör att man enkelt kan variera den med tillbehör – till exempel frukt och bär – men även lägga till något i fyllningen, till exempel en krydda.

Vintervarianten skulle kuna vara pajkaka med äpplen och kanel. Till jul kan den få lite julkryddor.

Pajkaka på bricka

Servera pajkakan

Pajkakan bakas i större formar vilket gör att man kan skära ut kakan precis hur man vill. Stansa ut tjusiga rundlar till fina middagens dessert eller skär små fyrkanter till fika. Servera hela kakan enkelt på bakpappret på sommarbuffén med härliga bär där man serverar sig själv.

Jag vill poängtera att pajkakan smakar underbart i sin enklaste form – rakt upp och ner. Sedan är det givetvis kul att ibland servera med finess.

På bilden ovan har jag skurit pajkakan som små tårtbitar, strösslat med torkade jordgubbar och pudrat med florsocker. På övriga bilder serverar jag pajkakan med färska jordgubbar och mascarponefluff. Det är även gott med glass, vaniljsås eller vispad grädde – såklart beroende på smaksättning och serveringssätt.

Hur många bitar blir det

Pajkakan är mäktig så mindre bitar räcker långt, i synnerhet om du serverar den med tillbehör.

Jag brukar skära 20 bitar när jag använder en form på ca 25 x 35 cm. Bitarna blir ca 4 cm höga.

Vill du servera munsbitar på till exempel en buffé blir det perfekt att skära 30 bitar.

Baktips

Ugnar kan ibland baka väldigt ojämnt och då kan en kaka i en större form bli ojämnt bakad. Pajkakan blir ibland inte färdig i mitten när kanterna börjar få väl mycket färg.

Om pajkakan inte är helt klar löser jag det genom att ta ut kakan, låter den svalna en liten stund. Jag lyfter upp kakan, skär den på mitten och ser efter om den är färdiggräddad. Degen ska inte se ut som mandelmassa – då är den inte klar. Jag skär då till mina bitar i önskad form och storlek, lägger de färdiga bitarna att svalna på galler och tar bitarna från mitten för att grädda en stund till i ugnen. Sätt nu bitarna med lite mellanrum i formen. Efter 2-4 minuter är de sedan klara.

Låt alla svalna på galler.

________________________________________________

Pajkaka

Steg

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en cirka 35×25 cm form med bakplåtspapper. Här visar jag tricket.
3. Blanda de torra ingredienserna. Arbeta snabbt ihop det torra med smöret till en smuldeg, antingen för hand eller i en matberedare. Ta några droppar vatten om det behövs för att få ihop pajdegen.
4. Dela degen på hälften. Lägg en halva svalt så länge.
5. Fördela den andra halvan av degen i formen och tryck till den så att den täcker botten (precis som en paj). Kladdar det så doppa fingrarna i mjöl och tryck till. Arbeta snabbt.
6. Förgrädda botten 8-9 minuter.
7. Under tiden gör du fyllningen. Vispa/rör äggen med sockret (inte fluffigt) utan bara så att det blandas. Blanda i resten i omgångar och rör ihop.
8. När den gräddade botten har svalnat lite, häll över fyllningen. Ta fram resten av pajdegen och smula den jämnt över fyllningen – blanda små smulor med större bitar och se till att få smulor ut i hörnen och längs kanterna.
9. Grädda 25-30 min. Passa så att pajkakan inte får för mycket färg. Den ska vara gyllene. För jämn gräddning, se baktips ovan!

Ingredienser

ca 20 bitar

250 g kallt smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Fyllning:

Förhållandet gräddfil och creme fraiche i kakan är inte så kvistigt med någon deciliter hit eller dit. Blanda vad du har hemma.

2 ägg
1,5 dl gräddfil
2,0 dl crème fraiche (inte lättvariant)
1,5 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker

 

Pajkakan håller jättebra i kylen flera dagar och blir godare och godare. Det där pajkrispiga när den är nygräddad försvinner såklart men den är ändå jättegod.

Pajkaka med allt
Jordgubbar till pajkaka
Pajkaka prepp

3 svar till ”Pajkaka – vansinnigt god”

  1. Nina

    De torkade jordgubbarna är jag nyfiken på. How to?

    1. Monika

      Det är så enkelt att jag köper bären torkade – av riktigt bra kvalitet. Har verkligen blivit en favorit till mycket. Ett bär smakar mycket och sätter piff. Jag hade till och med i några smulade hallon i såsen till ankbröst, gav den där lilla syran och sötman som blev perfekt.

  2. Nina

    Blev så inspirerad av det här med frystorkade bär. Dags att ge mig ut och leta. Har inte sett det här i stan någonstans. Googlade och hittade Saltå Kvarn (images), men på deras hemsida verkar det inte som om de har det. Så nu – lite detektivarbete :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka