Ölbräserad hamburgare
Ölbräserad hamburgare
Fira med en hamburgare!
Jag tycker det är en bra idé att fira Ölets Dag med en saftig ölbräserad hamburgare i stout.
Hamburgaren blir enormt saftig och smakrik av högrevsfärsen och bräseringen i det mörka ölet. Smakerna i köttet blir djupa och matiga men piggas upp av krispig sallad, rödlök och sötstark senapsdressing.
Jag kan nämna att söte mannen tyckte det var en av de godaste burgarna nånsin.
Ölbräserad hamburgare med bacon, ost och senapsdressing
Steg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram bacon och köttfärs. Lägg 3 skivor bacon åt sidan och 8 skivor bacon på galler för att sedan stekas i ugnen (tar ca 15 min). Skölj salladen och slunga den torr.
2. Hacka den gula löken fint. Hacka de 3 baconskivorna.
3. Stek först baconhacket krispigt. Sänk värmen, tillsätt lökhacket i pannan och stek det mjukt. Fiska upp blandningen men låt fettet vara kvar i pannan. Låt hacket svalna.
4. Blanda köttfärsen med lök- och baconhacket, worcestershire, salt och peppar. Dela färsen i fyra delar och forma hamburgare.
5. Blanda creme fraiche med senap, lite i taget och smaka av med en nypa salt. Den ska vara ettrig.
6. Förbered stouten och osten bredvid stekpannan som har fettet kvar. Förbered också ett lock som passar pannan eller folie.
7. Sätt stekpannan på hög värme, tillsätt lite extra olja om det behövs och lägg i hamburgarna. Stek dem 4 minuter (rör dem inte). Vänd dem och ge dem 1 minut för att snabbt få stekyta, fortfarande på hög värme. Slå stouten över burgarna, sänk värmen och bräsera i 2 min. Sista minuten lägger du på ostskivorna och låter de smälta under lock eller folie. Ta upp dem – klart!
Spara den fina stekskyn som bas till en god sås en annan dag.
Rosta bröden snabbt i grillpanna eller hur du brukar göra. Montera hamburgarna. Först en klick dressing i botten så att salladsbladen fastnar. Sedan burgaren, dressing, lök och bacon. Till sist, hatten på.
Ingredienser
4 hamburgare
(2 pkt bacon behövs men alla skivorna går inte åt – vi använder 3+8 skivor – spara resten till annat)
Högrevsburgare:
700 g högrevsfärs (finns förpackat i köttdisken om man inte maler själv)
1 gul lök, finhackad
3 skivor bacon, finhackad
2 msk worcestershiresås
2 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
2 dl stout eller porter
4 skivor ost – välj din favorit till burgare
Dressing:
1 dl creme fraiche
2 msk Västervikssenap eller liknande sötstark senap – börja med 1 msk och öka efter behag
1 nypa salt
Tillbehör:
4 briochebröd till hamburgare (bra kvalitet)
8 salladsblad
1 rödlök, fint skuren i ringar
8 skivor bacon
Lämna ett svar