Sparris med frasigt täcke
Sparris med frasigt täcke
Vårtecken!
Sparris med frasigt täcke är en gammal favorit jag alltid återkommer till. Jag gratinerar sparrisen med ett täcke av finhackad svamp, riven parmesan och panko och då fårr jag ett jättegott fras.
Den här sparrisrätten är perfekt som en vegetarisk ensamrätt eller som ett tillbehör till kött eller fisk. Köttet eller fisken får gärna vara stekt eller ännu hellre grillat för den smakrika sparrisen kräver lite stuns i smakerna på proteinet. Kombinera all den här umamin med något fräscht, till exempel en potatis- eller grönsallad med rejäl syra, från citrus eller vinäger. Pricken över i till allt det goda är en krämig, frisk sås på till exempel, yoghurt, crème fraiche eller liknande.
Mängden sparris du väljer att tillaga hänger såklart ihop med hur du tänker servera den – ensamrätt, förrätt eller tillbehör till i en huvudrätt. Om du väljer vegetariskt passar det utmärkt med extra stekt svamp tillsammans med en fräsch potatissallad.
Den enkla kalla såsen med citron och sriracha som jag brukar röra ihop är till exempel supergod och frisk till rätten.
Sparris med gratinerat fras
1 bunt sparris, ca 14-16 st
100 g färska champinjoner (eller annan svamp) + extra om du även serverar hela stekta champinjoner
1,5 dl panko eller rivet vitt bröd (använd mandelmjöl för lchf/lowcarb)
50 g parmesan – parmigiano reggiano
smör eller olja – (jag föredrar smör som tillför god smak till fraset)
Gör sparrisen så här:
1. Ta bort sparrisens nedre hårda del genom att försiktigt vicka fram och tillbaka och bryt den där den går av naturligt. Ska det se snyggt ut, trimma dem till samma längd.
2. Panko eller brödsmulorna ska rostas. Använder du panko, rosta det i torr teflonpanna tills det blir gyllenbrunt. Rör hela tiden och passa noga för det bränner lätt. Har du (gammalt) vitt bröd hemma kan du riva brödet och rosta det på samma sätt som pankosmulorna. Man kan också skära tunna skivor och rosta det lätt i brödrost eller ugn och kör det sedan i mixer. Pulsera mixern så att du får större och mindre smulor. Har du ingen mixer är det bara att ta fram kniven och hacka.
3. Riv osten.
4. Rengör, trimma och hacka svampen fint. Jag ser till att ha extra svamp som jag lämnar hel. Den blir fin på tallriken tillsammans med sparrisen. Den steker jag medan resten är i ugnen. Låt hacket först ånga av sig på medelvärme utan fett i stekpanna. När det släppt en del vatten (ca 10-15 min), höj värmen och tillsätt ett par rejäla klickar smör. Tillsätt lite salt (osten är ganska salt) och svartpeppar. Fräs på rejält tills svampen får fin färg.
Fortsätt
5. När svampen är klar, lägg i några extra klickar smör och låt smälta, stäng värmen. Lägg direkt i de rostade brödsmulorna och osten och rör ihop fraset. Brödet får på så vis fett från smöret och bränner sedan inte så lätt i ugnen. Ta av plattan.
6. Lägg sparrisen i kokande saltat vatten i två minuter. Ta upp och doppa snabbt i kallt vatten för att stoppa tillagningen. Lägg sparrisen i en smord ugnsform.
7. Smaka av fraset. Osten är salt och svampen redan saltad så mer salt behövs nog inte. Häll fraset över sparrisen och gratinera det, 200 grader i ca 10 minuter tills det får fin färg och doftar gott. Servera genast medan det är frasigt.
Rester
Blir det något över kan du dagen efter skära sparrisen i mindre bitar och fräsa det i stekpanna tillsammans med fraset. Du kanske har andra rester i kylen – potatisbitar, rotsaker eller andra grönsaker – som kan göra sparrisen sällskap i stekpannan. Det nya fräset blir en jättegod lunch.
Gillar du inte svamp kan du göra ett gott fras med bara panko och ost men då behöver brödsmulorna smör efter rostningen (se ovan).
Andra tips
Det finns mycket gott vi kan göra med panko eller ströbröd. Jag gör en gratinerad torskrätt som får frasigt täcke av panko och även gratinerad broccoli. Mums!
Lämna ett svar