Kiwisorbet med gul kiwi
Kiwisorbet med gul kiwi
Gul kiwi – Sungold
Jag hittade gul kiwi i helgen hos Lidl. Eftersom den bara dyker upp då och då gäller det att passa på.
Den gula kiwin är mycket sötare och saftigare än den gröna. Jag har lärt mig att det går att äta skalet på den gula.
Gul kiwi blir mycket gott som sorbet – inte för sött utan fortfarande friskt och syrligt, som en sorbet ska vara. Färgen blir vackert ljusgul med sina karakteristiska svarta små prickar. Smaken piggas upp med lite citronsaft efter behag.
Smakkamrater
Kiwi smakar fint tillsammans med röda bär, till exempel jordgubbar, men även blåbär är jättegott. Ett tips är att äta bär till din kiwisorbet.
Jag tillsätter gärna lite citrus till det jag gör med kiwi, både lime och citron passar bra. Det ger den ibland väldigt sura gröna kiwin en söt kyss. Jag har citron i min sorbet och det piggar verkligen upp på ett friskt sätt.
Gör du en smoothie är det supergott att tillsätta lite riven ingefära, den ger lite sting och kryddighet.
Kiwi är nyttigt
Kiwi är proppfull med C-vitaminer och en enda Sungold (gul) ger dig det rekommenderade dagsintaget.
Kiwi innehåller också actinidin som är ett naturligt matsmältningsenzym unikt för kiwi. Genom att det förbättrar nedbrytning av proteiner hjälper det vår matsmältning.
Actinidinets förmåga att hjälpa till att bryta ner proteiner i vår matsmältningsprocess, kan av samma anledning snabbmöra kött.
Möra kött med kiwi
För att snabbmöra kött mosar du kiwi och gnider in köttskivor med moset. Låt köttskivorna stå en liten stund innan tillagning (typ 5 minuter, längre för större köttbitar) men se upp, köttet blir alldeles mosigt om kiwin ligger på för länge.
Vill du inte behålla fruktsmaken, alltså bara möra med kiwin, torkar du av moset innan tillagning och kryddar som vanligt.
Papaya och ananas innehåller liknande ämnen som actinidin så de kan också möra kött – papaya innehåller papain och ananas bromelin.
Steg
Kiwisorbet
- Skala kiwin och skär bort det hårda vid fästet.
- Mixa kiwin och ställ den i kylen.
- Koka upp sockerlagen och koka tills sockret löst sig, när den är genomskinlig. Låt sockerlagen svalna.
- Press citronsaften.
- Blanda kiwipurén med sockerlagen och smaka av med citronsaft, precis så mycket du vill ha, vilket är lika med när du tycker det smakar gott.
- Kör smeten i glassmaskin tills önskad konsistens. Ät direkt eller frys den.
Har du ingen glassmaskin är det bara att köra din kiwisorbet för hand – ta ut och rör runt regelbundet under infrysningen.
Ingredienser
- 6 gula kiwi sungold
- 1,5 dl vatten
- 2 dl socker
- citronsaft – smaka av mängden
Några länkar till mer kiwi
För ett par år sedan gjorde jag pannkakstårta och vill då göra en lite annorlunda tårta. Jag valde kiwi och blåbär och det blev såklart jättegott.
Vill du läsa mer om kiwi är Zespri Sverige en sajt med bra info.
Lämna ett svar