Nya fartygsviner hos Viking Line
Nya fartygsviner
Sista veckan i januari (2023) presenterade Viking Line sina nya sju fartygsviner och nyheter i sortimentet.
Under en presslunch ombord på Gabriella, som låg i hamn vid Stadsgårdskajen i Stockholm, bjöd Viking Line på en vinprovning med nyheterna tillsammans med specialkomponerade rätter.
De nya vinerna finns för försäljning på alla Viking Lines fartyg från och med februari och under 2023-2024.
Vi börjar med champagne
Den nya fartygschampagnen är givetvis från Champagne i Frankrike – Laurent-Perrier Brut L-P. Den valdes även den här gången ut i samarbete med Finlands första Master of Wine, Essi Avellan.
Druvorna är Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Champagnen är trevlig och prisvärd, lätt brödig med friska toner av citrus och fruktighet från gröna äpplen. Jag börjar gärna min resa med ett glas champagne.
Lunchmeny av Årets Kock i Finland
Lunchen är komponerad av Jonathan Slotte, Årets Kock i Finland 2022.
Förrätten är en Oxfilé Tataki med karamelliserad lök, ingefära och ponzu shôyo. Till rätten smakar vi fartygets nya röda vin.
Vi får ett smakrikt, mjukt vin i modern stil från Alentejano i södra Portugal som heter Defesa Do Esporao (2021). Jag är förtjust i vinets generösa bärighet, både mörka och röda, samt fina syra – en stil jag gillar. Druvorna är Touriga Nacional och Syrah, som med sina egenskaper bidrar till vinets helhet på olika sätt.
Defesa smakar bra till oxfilén. Tataki är en japansk stil där de bara tillagar kött eller fisk hårt på ytan på hög värme och äter det sedan rått. Till rätten äter de lök och ponzu.
Ponzu är en citrusbaserad sås med vattnig konsistens och med mycket syrlig smak. Japanska köket använder den flitigt. När de tillsätter soya heter den ponzu shôyo, som den vi fick. Men blandningen av ponzu och soya på flaska, så som vi köper den i matbutiken, heter oftast bara ponzu.
Fartygets vita vin
Vi smakar fartygets nya vita vin – Neiss Riesling Trocken från norra, svala Pfalz i Tyskland – till pocherad torsk med svart vintertryffel, grillad kål, blåmussla, ostron och pepparrot. Vinet kommer från norra Pfalz i Tyskland som är ett svalt område.
Vinet är mycket lätt, torrt, friskt och fruktigt med toner av mineral och honung.
Vintrenden bland vita viner, precis som de mousserande, går åt det torrare hållet och Viking Line vill följa trenden både till kvalitet och stil.
Viking Line följer senaste vintrenderna
Viking Line som följer de senaste vintrenderna har denna gång bytt sitt mousserande från prosecco till den mer populära cavan. Den heter I Heart Cava och kommer från Katalonien i Spanien. Trenden går från sötare till torrare mousserande viner.
Vinet är lätt och fruktigt med friska toner av citrus. Passar utmärkt som aperitif men också till mat.
Vin mest sålda i taxfree
Vin är den mest sålda produktkategorin i Viking Lines taxfree. Det beror på att vinsortimentet håller hög kvalitet och är prisvärt. Viking Line säger att deras vinpriser alltid ligger minst en fjärdedel lägre än på fastlandet. När de har kampanjer ligger det ytterligare lägre.
Jag och söte mannen åker då och då och fyller på vinlagret. Det finns alltid jättebra vin att fynda, ofta mousserande och underbara dessertviner i toppklass.
Jag skriver ett separat inlägg med tips på bra viner jag provade efter lunchen.
Tidigare kryssningar
Mer från Viking Line:
Lämna ett svar