Gratinerad chèvre med sidfläsk
Gratinerad chèvre med sidfläsk
Einars favorit med gratinerad chèvre
Chèvre gratinerad i ugn i krämig sås med salt fläsk och lite söt honung, rätten som Einars älskade Armand lagade till honom.
Jaha, vem tusan pratar du om, undrar ni utanför skaran som inte är bekant med Einar och Armand.
Armands gratinerad chèvre med sidfläsk heter också Salade d’Armand au chèvre chauds aux lardons. Receptet är från Emma Hambergs kokbok Au Pif!
Emma Hamberg och Au Pif!
Emma Hamberg är författaren till den stora succén och prisbelönta Je m’appelle Agneta. Det är i den boken vi lär känna Einar och minnet av hans älskade Armand och all den goda maten Agneta lär sig laga.
Emma följde upp succén med kokboken Au Pif! med nästan hundra härligt franska recept och små berättelser. Lika nyttigt som underhållande med andra ord.
Emma inleder boken med:
”Det finns en plats där det aldrig tackas nej till njutning i någon form. Detta är min skamlösa lovsång till just den platsen – Frankrike”
Jag och alla andra frankofiler stämmer direkt in det den lovsången.
Fransk mat och ost
I kokboken hittar vi, utöver den här Gratinerad chèvre som jag här har testat, typiska rätter på fisk och skaldjur, fåglar, kött och grönsaker men även inslag kring de viktiga franska ostarna.
Ost är svaret på livets alla stora gåtor
Liten ostskola
Checklista inför ostslukande
Tre ostbrickor
Ni ser själv – oumbärlig info och kunskap vi alla vill sluka.
Resten handlar i stort om de kända uttrycken Joie de vivre och Savoir vivre, vilket fransmännen är mästare på.
Hur uttalas chèvre
Jag har skrivit om det tidigare och nämner det igen: Det heter inte chevreee utan ungefär som chääävr. När accenten lutar på det hållet som i Gratinerad chèvre blir ljudet mer som ett långt ä-ljud. Lutar accenten på andra hållet som i liberté (frihet) uttalas det som vårt svenska e-ljud.
Au Pif!
Kul namn på en underbar och charmig kokbok som jag redan älskar. Det första receptet jag testade var alltså Armands gratinerad chèvre med sidfläsk. Våra tallrikar såg diskade ut när vi var klara för brödet hade fångat upp varenda droppe sås. Så himla gott!
Bild-för-bild visar jag hur man gör!
Steg
Gratinerad chèvre
- Sätt ugnen på 230 grader. Ta fram fyra mindre formar eller en stor. Slå lite olivolja i botten och lägg i chèvre-skivorna.
- Vispa ihop grädden med mascarponen, salta och peppra. Häll över chèvren. Gratinera i ca 10 min tills gyllene yta.
- Under tiden knaperstekt fläsket.
- När osten är klar, strössla över det knapriga fläsket och ringla honung över. Dra ett par varv på pepparkvarnen.
- Njut rätten med grönsallad och baguette. Fiska upp den goda såsen med brödet!
Ingredienser
4 portioner
- 4 rejäla skivor chèvre
- 2 dl grädde
- 2 dl mascarpone
- 1 msk flytande honung
- ca 80 g lufttorkat eller rimmat sidfläsk i bitar, t ex pancetta eller vanligt sidfläsk
- salt & svartpeppar
- lite olivolja
Till servering
grönsallad med vinägrett
baguette
Lämna ett svar