Citronkyckling med örter
Citronkyckling med örter
Örtigt kycklingbröst med pastasallad
Lönneberga presenterade sex kycklingnyheter inför årets grillsäsong i slutet av april (2023). Du ser nyheterna längre ner i texten.
De höll den välbesökta presslunchen på Mosebacke (Stockholm) i Mosebacke Matstudio (se nedan) som är en av de mysigaste och charmigaste ställena i stan för matlagning och events.
Lönneberga utökar sitt sortiment av färdigkryddad kyckling i år till tio stycken.
Tre säsongsfavoriter, kycklingspett från förra året, återkommer i kyldisken med smakerna Jalapeño & Vitlök, Chili & Ingefära samt Paprika & Örter.
Christin Kashou, vinnare av Sveriges mästerkock 2021, har skapat fem härliga kycklingrecept som vi fick smaka på presslunchen. Allting smakade fantastiskt gott.
Detta receptet är ett av de fem, här en örtig citronkyckling som är grillad bröstfilé med pastasallad i härlig dressing och grillad citron.
Säsongsnyheterna
Lönnebergas grillsortiment utökas med två färdigmarinerade bröstfiléer, lårfilé, innerfilé, vingetter & drumetter samt för första gången kycklingben. Precis som övrigt sortiment är de marinerade med färska örter och kryddor.
Bröstfilé:
Gremolata
Dragon & Citron
Innerfilé:
Asiatisk BBQ med smak av ingefära, chili & honung.
Lårfilé:
Chipotle
Kycklingben:
Grillkrydda med paprika
Örter och spiskummin
Alla kycklingprodukter är 100% svensk kyckling märkta med gula pippin från Svensk Fågel.
De andra fyra recepten
Som jag nämnde ovan har superduktiga Christin Kashou satt ihop totalt fem recept med sina kycklingfavoriter. Rätterna är snabba, enkla och enormt smakrika.
Här kommer länkar till de andra recepten:
Kycklingsallad med bovete – Rätten har asiatiska BBQ-smaker och serveras med en mycket god bovetesallad. Har du inte tidigare testat att rosta bovete kommer du att få en ny favorit.
Grillkryddade kycklingben – Grillkryddade kycklingben med coleslaw och nypotatisspett kan inte smaka mer klassisk sommarkväll vid grillen. Sommarkyckling är ett bra namn på den.
Kycklingspett med hetta – Jag slår ett extra slag för den UNDERBARA vitlökskrämen. Vi var flera på pressträffen som efteråt frågade Christin om den. Missa den inte!
Kycklingbröst med gremolata – Den är min favorit! Typiska italienska smaker med grillad hjärtsallad, brynt smör, parmesan och knapriga hasselnötter. Vad finns det att inte gilla?
Ni ser Christin på bilden nedan och här är länk till hennes IG.
Steg
Dressingen
- Blanda crème fraiche, dijonsenap, zesten från en hel citron och saften från en halv.
- Smaka av med salt och svartpeppar och häll i några teskedar olja från tomaterna.
Pastasalladen
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skölj den kall.
- Strimla de soltorkade tomaterna och sockerärtorna. OBS! spara oljan från tomaterna.
- Skiva rödlöken tunt och hjärtsalladen i mindre bitar.
- Lägg alla grönsaker i en bunke och vänd ner den kokta pastan och dressingen. Toppa med färsk dragon.
Citronkycklingen
Grilla bröstfiléerna på båda sidorna tills den har en fin yta. Låt den sedan gå klart på indirekt värme, det vill säga inte direkt ovanför kolen eller brännaren. Kycklingen är klar när den har en innertemperatur på 72 grader.
Ta kyckling från grillen vid 68 grader och låt den vila/eftersteka till 72 grader för saftigare kött.
Citronen
Halvera citronen och grilla den rejält med snittytan nedåt.
Serveringen
- Lägg pastasalladen på ett stort fat. Dra några varv med pepparkvarnen, droppa över mer olja från de soltorkade tomaterna och toppa med färsk dragon.
- Skär citronkycklingen och lägg på fatet bredvid pastasalladen.
3. Lägg också upp de grillade citronhalvorna att pressa lite över sin portion.
Ingredienser
4 port
650 g Kycklingbröstfilé Dragon & Citron, Lönneberga (1 förp)
1 citron
Pastasalladen
400 g pasta, gärna skruvad och kort
180 g soltorkade tomater i olja (1 burk) – OBS! spara olja till dressing och servering!
150 g sockerärtor
1 rödlök
2 hjärtsallader
1 kruka dragon
Dressingen
2 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 citron – zest från hela, saften från halva
2-3 tsk olja från tomaterna
salt
svartpeppar
Mosebacke Matstudio
Johanna Westman och Karolina Sparring driver sedan snart 10 år denna fantastiska Mosebacke Matstudio. Båda är kända från tv, genom sina många kokböcker och sitt stora engagemang i matlagning för barn.
Om ni bor i eller besöker Stockholm, håll utkik i deras program för säsongen och missa inte ett besök med mat eller vin.
På bilden nedan ser ni från vänster Johanna, Karolina och mig.
Goda röror till grillat
Vi älskar röror och såser till grillat. Här är några goda från förr!
Lämna ett svar