Grillkryddade kycklingben
Grillkryddad sommarkyckling
Grillkryddade kycklingben
Lönneberga presenterade sex kycklingnyheter inför årets grillsäsong i slutet av april (2023). Du ser nyheterna längre ner i texten.
De höll den välbesökta presslunchen på Mosebacke (Stockholm) i Mosebacke Matstudio (se nedan) som är en av de mysigaste och charmigaste ställena i stan för matlagning och events.
Lönneberga utökar sitt sortiment av färdigkryddad kyckling i år till tio stycken.
Tre säsongsfavoriter, kycklingspett från förra året, återkommer i kyldisken med smakerna Jalapeño & Vitlök, Chili & Ingefära samt Paprika & Örter.
Christin Kashou, vinnare av Sveriges mästerkock 2021, har skapat fem härliga kycklingrecept som vi fick smaka på presslunchen. Allting smakade fantastiskt gott.
Detta receptet är ett av de fem, här med kycklingben som är färdigmarinerade i klassisk grillkrydda, serverad med coleslaw och färskpotatisspett. Det är otroligt klassiskt och kan inte bli mer sommar.
Säsongsnyheterna
Lönnebergas grillsortiment utökas med två färdigmarinerade bröstfiléer, lårfilé, innerfilé, vingetter & drumetter samt för första gången kycklingben. Precis som övrigt sortiment är de marinerade med färska örter och kryddor.
Bröstfilé:
Gremolata
Dragon & Citron
Innerfilé:
Asiatisk BBQ med smak av ingefära, chili & honung.
Lårfilé:
Chipotle
Kycklingben:
Grillkrydda med paprika
Örter och spiskummin
Alla kycklingprodukter är 100% svensk kyckling märkta med gula pippin från Svensk Fågel.
Steg
Gör så här
Rosmarinoljan
Finhacka rosmarin och lägg i en skål. Riv i vitlöksklyftorna och blanda med olivoljan. Smaka av med salt och svartpeppar och ställ åt sidan.
Potatisspettet
Koka potatisen nästan klar. Behåll lite kärna i mitten eftersom potatisen ska grillas.
När potatisarna svalnat trär du upp dem på fyra grillspett.
Det går även bra att använda överbliven kokt potatis från kylen.
Pensla spetten med rosmarinolja. Grilla dem samtidigt med kycklingen tills de har en fin färg och krispig yta.
Kålsalladen
Strimla spetskålen och morötterna tunt. Blanda majonnäs, soja, socker och salt i en skål. Smaka av.
Vänd sedan ner strimlorna av spetskål och morot.
Låt salladen stå en stund för smakerna att mogna innan servering.
Kyckling
Grilla kycklingbenen enligt instruktionen på förpackningen.
Serveringen
Pensla spetten rikligt med rosmarinolja och servera dem med de nygrillade kycklingbenen och kålsalladen.
Ingredienser
4 pers
1 kg Kycklingben grillkrydda, Lönneberga (1 förp)
700 g nypotatis
Rosmarinolja
1 kruka rosmarin
2 klyftor vitlök
1 dl olivolja
salt
svartpeppar
Coleslaw
0,5 spetskål
2 st morötter
3 msk majonnäs
1 msk japansk soja
1 krm salt
1 krm socker
De andra fyra recepten
Som jag nämnde ovan har superduktiga Christin Kashou satt ihop totalt fem recept med sina kycklingfavoriter. Rätterna är snabba, enkla och enormt smakrika.
Här kommer länkar till de andra recepten:
Kycklingspett med hetta – Jag slår ett extra slag för den UNDERBARA vitlökskrämen. Vi var flera på pressträffen som efteråt frågade Christin om den. Missa den inte!
Kycklingsallad med bovete – Rätten har asiatiska BBQ-smaker och serveras med en mycket god bovetesallad. Har du inte tidigare testat att rosta bovete kommer du att få en ny favorit.
Citronkyckling med örter – Denna pastasallad är bra till få personer eller hela kompaniet. Alla gillar det.
Kycklingbröst med gremolata – Den är min favorit! Typiska italienska smaker med grillad hjärtsallad, brynt smör, parmesan och knapriga hasselnötter. Vad finns det att inte gilla?
Ni ser Christin på bilden nedan och här är länk till hennes IG.
Mosebacke Matstudio
Johanna Westman och Karolina Sparring driver sedan snart 10 år denna fantastiska Mosebacke Matstudio. Båda är kända från tv, genom sina många kokböcker och sitt stora engagemang i matlagning för barn.
Om ni bor i eller besöker Stockholm, håll utkik i deras program för säsongen och missa inte ett besök med mat eller vin.
På bilden nedan ser ni från vänster Johanna, Karolina och mig.
Goda röror till grillat
Vi älskar röror och såser till grillat. Här är några goda från förr!
Lämna ett svar