Spendrups julmarknad med David Lindqvists struvor till Melleruds julöl.

Struva med kantarell och karamell

Struva med vintersmaker

Struva är på modet

Denna ljuvliga struva fick jag smaka på Spendrups årliga julevenemang. I år bjöd de in till en fest där vi började med en julmarknad utomhus på deras stora innergård.

Spendrups julmarknad med David Lindqvists struvor till Melleruds julöl.

Steg

Struva

  1. Vispa ihop allt utom hälften av mjölken.
  2. Tillsätt resten av mjölken när smeten är slät.
  3. Låt stå kallt i minst en timme.
  4. Fritera med struvajärn på 190 grader.
  5. Torka i ugn över natt på 55 grader.

Mandelkräm

  1. Mixa mandel och rapsolja helt slät i mixer. Låt bli kylskåpskall.
  2. Mixa den kalla mandeloljan på 1/3 effekt i mixer med salt, mata i den kalla mjölken och mixa sedan i 5 sek på högsta effekt tills tjock kräm.
  3. Smaka av med citronjuice och ev mer salt.

Saltkaramell

  1. Smält sockret i panna på medelhög effekt tills mörkt gyllene karamell.
  2. Tillsätt saltet och häll ut på plåt med bakplåtspapper.
  3. Krossa i mortel.

Syltad kantarell

  1. Koka upp socker och vatten, tillsätt ättika
  2. Häll 123-lagen över kantarellerna och täck med plast.
  3. Låt svalna innan servering.

Vid servering toppar du struvorna med krämen, saltkaramellen och lägger på några syltade kantareller. På bilden ser vi att David även har lagt på lite smörgåskrasse.

Ingredienser

10 port.

Struva

  • 2 ägg
  • 85 g vetemjöl
  • 85 g grahamsmjöl
  • 225 g mjölk
  • 6 g salt

Mandelkräm

  • 100 g marconamandel
  • 100 g rapsolja
  • 100 g mjölk
  • 10 g salt
  • 10 g citronjuice

Saltkaramell

  • 100 g strösocker
  • 10 g flingsalt

Syrad kantarell

  • 100 g små gula kantareller – putsade
  • 30 g ättiksprit
  • 60 g strösocker
  • 90 g vatten
Spendrups julmarknad med David Lindqvists struvor till Melleruds julöl.

Melleruds Julöl

Typ: Mörk Lager
Producent: Spendrups Bryggeri
Ursprung: Sverige
Alkoholhalt: 0,5% | 5 % | 5%

Ny design inför julen 2023! Melleruds Prima Julöl är en ekologisk, mörk lager som förbinder tradition med ett genuint hantverkskunnande. Maltmixen är väl avvägd mellan Pilsner- och Münchnermalt vilket ger en fyllighet och kropp i ölet. Den sena hum­legivan höjer upp och ger brygden en kryddig humleton med inslag av härlig grapefrukt.

Doft: Utsökt rostad karamelldoft med en kryddig och balanserad humlearom.
Smak: Kraftig maltsmak med en bränd och rostad ton av karamell, samt en lätt lakrits i eftersmaken.
Passar till: Smakrik och fyllig mat, precis som den mat vi äter i vintertider.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka