Dalgona Coffee
Dalgona Coffee
Dalgona Coffee
Jag har sett kaffebilder här och där på något som vi kallar Dalgona Coffee i sociala medier och det har sett otroligt gott ut. Jag var nu tvungen att testa. Det gäller att vi piggar upp oss med nya grejor i dessa jäkla karantäntider.
Vad är Dalgona?
Det är en fluffig kräm som vi vispar ihop med lika delar nescafé, socker och kokhett vatten. Elektrisk visp är att föredra annars blir det att halvt vispa ihjäl oss. Vi får vispa ett bra tag tills fluffet är krämigt, ljust och klickbart. Fluffet ska vi sedan klicka över varm mjölk, eller kall med is till en islatte.
Mängder
Det blir lagom till två personer med ett fluff på 2 matskedar av vardera snabbkaffe, socker och vatten. Fyra deciliter (ca 2 dl per person) mjölk eller val av plantbaserat är en lagom mängd till kaffekrämen.
Vill man minska på sockermängden går det givetvis bra. Mängden ovan är originalet.
Var kommer Dalgona ifrån?
Vad jag förstår kommer namnet från Korea och kallas Dalgona efter en liten traditionell koreansk sötsak.
Ibland kallas drycken även whipped coffee eller beaten coffee.
Variation
Jag har inte hunnit testa olika variationer men jag har sett och läst lite tips.
För att få extra kaffesmak på drycken kan vi slå i en espresso.
Vi kan givetvis göra Dalgona Coffee festligare men en skvätt kaffelikör – till exempel med min goda Sipping Cream (hemgjord Baileys). För att det inte ska bli för sött kan vi slå i lite kaffe och minska på krämen.
Jag såg någon som strösslade över lite kaksmulor. Det såg väldigt gott ut.
Ja, bara att köra på och testa. Här har ni grunden i alla fall!
Är du hellre sugen på varm choklad kan du testa en lyxig vuxenvariant med marshmallows.
Lämna ett svar