
Viktig insikt om mys
Viktig insikt om mys
Mys är inget för mig. Eller?
Jag är allergisk mot ordet mys.
Jag har aldrig riktigt förstått mig på det. Mys är för mig så pretentiöst och provocerande, det ställer krav och skapar så höga förväntningar. Jag suckar och fnyser åt klyschorna. Jul- och glöggmys liksom toppar eländet och jag reagerar med lätt andnöd.
När jag skulle skriva rubriken till det här inlägget kom jag faktiskt inte på något bättre än mys att beskriva vår lilla kvällsstund. Så jäkla mysigt. Lördagsmys. Det kändes som mys.
OK, jag skriver mys då!
En Ernst i förnekelse
När jag sedan började söka länkar om ostarna och teblandningen till inlägget inser jag plötsligt att det är jag som är pretto och provocerande. Ha! Sedan tittade jag på bilden. Jösses! Jag är en megamysare i kubik, helt i nivå med Ernst. Min aversion mot begreppet har berott på att jag är begreppet – sådär nördig och mysig att andra blir matta. Jag är en Ernst i förnekelse. Så jäkla snobbigt.
Att komma ut som mysare
För att fira insikten kommer jag idag ut som mysare och det känns väldigt skönt.
Monika är en mysare. Jag myser. Jag vågar till och med skapa en egen kategori här på bloggen.
Till själva myset
Men, tillbaka till lördagen och godsakerna på bilden, det som det skulle handla om.
Söte mannen och jag besöker nya kvarter i Stockholm varje helg och under dessa utflykter hittar vi alltid massor med fina specialbutiker, butiker bara en storstad kan hysa.
I lördags var vi en sväng på Söder. Vi besökte The Tea Centre of Stockholm för första gången och köpte bl a deras egen berömda Söderblandning. På hemvägen passerade vi Gamla Amsterdam, ostaffären som är specialiserad på främst holländska ostar. Vi köpte två hysteriskt goda ostar, båda åt det söta hållet, Old Rotterdam (1-åringen tyckte vi var bäst för den var så krämig) samt Ruby Mist Cheddar (jag älskar cheddar).
När jag kom hem läste jag på om våra fynd och när jag läste om Söderblandningen står det att den passar bra till ett glas portvin. Där började tanken på myset. Ostarna var tänkta som dessert, portvin fanns kvar efter helgernas anksåser och nu hade vi dessutom ett te att slänga in i mixen mot himmelriket. Måste testas!
Tropiska frukter och blommor från teet doftar ljuvligt och blandar sig med sötman från portvinet och de lagrade ostarna – cheddarosten med sin syrlighet och stänk av port och brandy och Old Rotterdam, krämig, salt, nötig med touch av kola. Vi sitter nedsjunkna i våra fåtöljer i lilla fina lägenheten, tittar på ett par gamla avsnitt Vänner. Vi skrattar och äter, äter och skrattar. Det snöar ute i vår nya vackra stad. Vi blir varma om kinderna av teet och portvinet. Änglarna i smakhimlen sjunger när vi stoppar in små bitar ost i munnen, smuttar på vinet och klunkar vårt goda te.
Söte mannen tar min hand: – Monika, du och jag i Stockholm 2015
Ni fattar, va?
MYS
PS. Jag skrev om myset när vi bott bara några månader i Stockholm. Hur gick det sen? Om du vill veta, skrev jag efter första året om min förälskelse i nya hemstaden.
Lämna ett svar