Matjessill med sweetchili

Matjessill med sweetchili

Matjessill med ny sås

Klassiska smaker i all ära men det är kul att prova någon ny smak.

Idag blev det en smörgås eller smörrebröd om man vill vara lite dansk. Matjessillen fick nytt såssällskap av gräddfil med sweetchili. Det blev jättegott så jag känner att det är kul att dela det med er.

Ny smak på såsen

Sweetchili ger gräddfilen en aningen söt och behaglig smak som passar bra till övriga grejor på mackan. Du tar precis så mycket av sweetchili du tycker blir gott. Jag tog exakt mängden i receptet och det passade våra smaklökar.

Receptet på Matjessill med sweetchili

Jag hittade idén till den här härliga smörgåsen i Stora boken om sill av  Elisabeth Johansson. I receptet ligger matjessillen på palttunnbröd men det använde inte jag. Vi hade kavring hemma.

Elisabeth känner ni igen från många andra kokböcker bland annat Lakritsboken och hennes böcker om pajer och glass.

Matjessill med sweetchili

Steg

  1. Dela matjessillen i munsbitar.
  2. Skiva de kokta äggen och de kokta potatisarna.
  3. Skiva rödlöken tunt.
  4. Rör ihop gräddfil och sweetchili.
  5. Bred smör på bröden.
  6. Fördela pålägget på bröden – först potatis, sedan ägg och till sist matjessill.
  7. Toppa med såsen och ev. kryddgrönt.

Ingredienser

Matjessill med sweetchili

4 smörgåsar

  • 4 filéer matjessill
  • 4 brödskivor, gärna kavring
  • 4 kokta ägg
  • 4 potatisar
  • 1 rödlök
  • smör

Sås:

  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk sweetchilisås

Dekorera ev. med gräslök eller smörgåskrasse.

Mer matjessill

Söte mannen älskar matjessill så det finns några smarriga rätter att välja på, inte bara Matjessill med sweetchili.

Klassikern är Nubbesallad som jag serverar alla högtider då sill är med på bordet men även ofta däremellan. Att matjessill är i perfekt harmoni med brynt smör är ingen nyhet. Den harmonin ledde till att jag bredde brynt smör på tunnbröd och gjorde ljuvliga matjesklämmor. Skånsk Pillasill är en annan variant som gillas. Var så god & njut!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka