Banancheesecake

Banancheesecake

Banancheesecake

Övermogna bananer i härlig cheesecake

Den här kakan bakas utan tillsatt socker och blir därmed inte speciellt söt. Ju mognare bananer desto sötare banancheesecake, såklart. Vill du ha den sötare kan du bara ringla över honung eller lönnsirap.

Söte mannen blev inte så förtjust i den här banancheesecaken för den var inte tillräckligt söt i hans smak. Jag däremot, som gillar när det inte är så sött, tyckte kakan var supergod. Den kändes lätt och fräsch av just den anledningen, trots både fet yoghurt och lite vispgrädde.

Receptet

Receptet är från BBC Good Food. De säger att kakan räcker till 12 personer och det kanske den gör i somliga familjer men inte i min, he he. Jag drog ner lite på antalet.

Botten blir ganska smulig så se till att packa den hårt i formen så att den håller ihop.

Tips!

Receptet säger 50 g cream crackers. När jag gjorde kakan kändes dessa 50 g som en onödig ingrediens men det kan vara så att just dessa kex gör att botten håller ihop bättre eller så handlar det bara om att minska mängden kalorier. Med andra ord, följ receptet eller byt ut cream crackers mot fler havrekakor.

Banancheesecake

Steg

  1. Sätt ugnen 18oC/160 varmluft.
  2. Smörj en nonstick springform (ca 22 cm) med avtagbar botten lätt med olja.

Botten

  1. Mixa havrekakor och cream crackers tills finhackat.
  2. Finhacka jordnötter.
  3. Smält smöret och vänd ner smulor av havrekakor och cream crackers, kakao och hackade jordnötter tills det är väl blandat.
  4. Häll det i formen och pressa ner det det rejält så botten blir packad. Ta hjälp av t ex baksidan på en sked.
  5. Baka i ugnen i 10 minuter.

Cheesecakesmeten

  1. Öka ugnsvärmen till 240C/220 varmluft.
  2. Mosa bananerna med citronsaften i en stor skål. Rör sedan ihop det med ricotta, yoghurt, ägg och vanilj. Sikta över majsmöl och rör tills allt i smeten är väl blandat.
  3. Häll cheesecakesmeten över den gräddade botten. Baka i 10 minuter, sänk ugnsvärmen till 110C/90 varmluft och baka ytterligare 25 minuter.
  4. Stäng av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå kvar i ugnen att svalna. Det är ett bra sätt att undvika att cheesecaken spricker. Sätt sedan cheesecaken i kylen 3-4 timmar.

Servering

  1. Lägg upp cheesecaken på ett fat.
  2. Vispa grädden mjuk så att den precis håller formen och bred ut den över cheesecaken. Om du är pysslig eller det är ett tjusigare kalas – spritsa grädden i fint mönster. Jag är inte så bra på sånt.
  3. Pudra kakan lätt med lite kakao och strö över hackade jordnötter.

Ingredienser

Banancheesecake

8-10 pers

Botten

50 g smör
75 g havrekakor
50 g cream crackers
1 msk kakao + extra för att pudra över vid servering
1 msk finhackade salta jordnötter + extra för att strö över vid servering

Cheesecakesmeten

2 små (över)mogna bananer
1 citron, saften
500 g ricotta
200 g fet yoghurt, typ turkisk eller rysk
4 stora ägg
0,5 tsk osötad vaniljextrakt (el liknande vanilj)
2 msk majsmjöl
2 dl vispgrädde

Banancheesecake

Fler goda cheesecakes

Såklart hittar du goda cheesecakes här i bloggen eftersom jag gillar det jättemycket.

Den senaste mumsiga cheesecaken smakar precis som 88:an glassen – otroligt god. Den bakas inte utan åker direkt i frysen.

Höstens plommon med vanilj landar i en cheesecake på en botten av krossade amarettokakor.

Jag brukar göra en cheesecake med kola, vit choklad, lime och macadamianötter – yum!

Ingen säger väl nej tack till en cheesecake brownie med nutella?

Ett svar till ”Banancheesecake”

  1. […] senaste cheesecake är en ljuvlig, krämig banancheesecake, nästan sockerfri. Hur fräsch som […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka