Potage på potatis och rökt fläsk
Potage på potatis och rökt fläsk
Soppa med härlig konsistens
Vad kan vara mer omfamnande, värmande och mättande än en soppa när vi är lite frusna och hungriga?
Soppan, eller potage som jag här kallar den, finns i Myllymäkis kokbok Potage & buljong. Det är en formidabel kokbok vill jag nämna i förbifarten, precis som alla hans kokböcker.
Använd en riktigt god buljong. Smaken med timjan och fläsk i denna potage påminner om ärtsoppa.
Vad är skillnad på potage och soppa?
Det finns såklart lite olika definitioner på en potage.
En skillnad som sticker ut enligt min uppfattning, och Myllymäkis, är att grönsakerna i en potage kokat så länge att soppan mosar ihop sig lite. Potatis till exempel är svingott i buljong när den faller sönder och suger upp de goda smakerna.
Ursprung och uttal
Potage har ett mycket gammalt ursprung i Europa, från medeltiden om jag förstår det rätt. På den tiden gjorde de potage som vi gör idag – kokte grönsaker, gryn, kött eller frukt i vätska (vatten eller buljong) så länge att det kokade sönder och därmed naturligt gjorde soppan tjock (avredd).
Det kan uttalas både på franska pɔtaʒ som är ursprunget eller på engelska pɒtɪdʒ, poʊˈtɑːʒ.
Idag kallar vi för det mesta soppa för soppa, vilket går utmärkt. Jag tycker det är kul att känna till varianter och dess små historiska skillnader.
Steg
- Fräs potatis, purjolök, timjan och lagerblad i en kastrull som sedan ska rymma allt tillsammans med 1,5 liter vätska.
- Tillsätt fläsket och ca 1 liter buljong så att det täcker. Sjud i 1 timme med ett lock på glänt. Späd med mer buljong om det börjar se torrt ut.
- Tryck till potatisen en aning vid servering. Det ska finnas bitar av potatis men potagen ska vara lite tjock i konsistensen, men inte mos.
Ingredienser
Soppa till 4 p
- 700 g potatis
- 300 g purjolök, skivad (bredare är tunnskivat)
- 1 msk timjan plockade blad eller 1 tsk torkad
- 1 lagerblad
- 150 g tärnat rökt sidfläsk
- 1-1,5 l ljus buljong – på kött eller grönsaker (alltså inte mörk kalv- eller oxbuljong)
- fett till stekning
- salt (mängd beror på sälta i fläsk och buljong – smaka av)
Förbereda och preppa
Om du har en crockpot går det utmärkt att laga en potage på låg värme. Det är perfekt med en varm, mättande soppa att komma hem till när vi är hungriga och frusna. Det enda som vi då ibland behöver göra är att trycka till ingredienserna (grönsakerna) så att soppan tjocknar lite.
Du kan också lägga allt i en gryta med lock, sätta den ugnen på låg värme och låta soppan puttra länge tills potatisen faller sönder.
Andra goda soppor
Om du inte vill laga denna potage tycker jag att du ska testa en annan god soppa.
Det finns några andra soppar som jag lagar om och om igen, till exempel Fisk- och skaldjurssoppa eller Grön soppa med ädelost och bacon.
Lämna ett svar