Polkamilkshake
Polkamilkshake
Härlig dessert med polkakuddar
Den här underbara milkshaken fick jag som avslut på en brunch på Restaurang Långa raden, Skeppsholmen i Stockholm, för snart åtta år sedan.
Det var som nyinflyttad till Stockholm som jag lärde känna Magnus Johansson, som gjort receptet. Han var då Långa Radens restaurangchef och har sedan dess blivit en mycket god vän.
Jag tjatade på honom för att få receptet, milkshaken var så sagolikt god men det tog flera år innan önskan gick i uppfyllelse.
Magnus är kock men driver även sitt företag Skeppsholms Senap med egentillverkad senap och ketchup (läs mer nedan).
Steg
- För bästa resultat använd en kannmixer eller blender. Frys in serveringsglasen i god tid innan servering.
- Tag fram glassen 5-10 minuter innan du börjar så att den mjuknar, ger en jämnare mixning. Mixa sedan mjölk, polkakudddarna och vodka.
- Lägg sedan även glassen i blendern och mixa allt till en jämn konsistens. Justera eventuellt med lite iskall mjölk till önskad konsistens.
- Häll upp polkamilkshaken i frysta glas. Garnera med lite krossade polkakuddar.
Ingredienser
500 g vaniljglass
1-1,5 dl mjölk, beroende på önskad konsistens
20 st polkakuddar
4-6 cl vodka (valfritt)
Till servering
Garnera milkshaken med några krossade polkakuddar
Skeppsholms Senap
Magnus Johansson har arbetat som köksmästare på några av Stockholms bästa krogar såsom Sturehof, Hotel Rival och Hotel Skeppsholmen. Alla har stark koppling till svenska mattraditioner och råvaror.
Magnus har en stor passion till sitt yrke och speciellt till hantverket att förädla till synes enkla råvaror till fantastiska rätter. Det var det som fick honom att en sen kväll åka till sitt dåvarande kök på Hotel Skeppsholmen med målet att ta fram den perfekta senapen.
Med skånska senapsfrön, socker, kryddor och traditionell ättika la han grunden för den kryddstarka och vispade senapen och efter en tids experimenterande var han mycket nöjd med resultatet – den perfekta senapen.
Lämna ett svar