
Drömtårta
Drömtårta – smakar barndom och kaffekalas med fyllda kakfat och hemgjord saft.
Precis som en vanlig Kladdkaka måste en klassisk Drömtårta finnas på en matblogg med stil, eller hur?
Jag letade idéer i ’högarna’ till kräftorna i augusti och stötte på en handskriven sida med recept på Drömtårta som jag fått av Kerstin. Hon bakar alltid denna rulltårta till min pappa som älskar smörkräm. Jag kom på att söte mannen också gillar den så det kunde bli en överraskning.
Och förresten, vem tycker inte om drömtårta? Det är väl därför den hänger med i generation efter generation. Jag har dock aldrig bakat den så det var väl på tiden. Dessutom regnade det hela dagen igår och då behöver man piggas upp.
Hur gick det? Kakan gjordes i ett nafs, verkligen lätt även för en sån som jag som inte är bra på att baka. Och himmelskt gammeldags gott blev det!
Jag serverade torkade jordgubbar och hallon till (har blivit favorit till mycket den här våren och sommaren). Bären smakar bra till choklad och piggar upp, men bara några stycken.
Kakan:
3 ägg
1 äggvita
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl (50 g)
2 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
Krämen:
100 g smör
2,5 dl florsocker (125 g)
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
Kakan:
Ta fram smöret så det får rumstemperatur och mjuknar.
Sätt ugnen på 250 grader. Förbered en långpanna med ett smörat bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker tjockt och pösigt.
Blanda potatismjöl, kakaopulver och bakpulver. Sikta i det i äggsmeten och blanda väl.
Bred ut smeten i långpannan. Grädda i ca 5 min.
Förbered ytterligare ett bakplåtspapper som du sockrar.
När kakan är klar ska du stjälpa upp den över det sockrade pappret. Lyft kakan med papper försiktigt ur långpannan. Lägg den framför det andra sockrade pappret. Lyft kakan i pappershörnen närmast dig och lägg den över sockret. Kakan sitter fast i pappret så momentet är enkelt. Låt kakan svalna. (Ni som kan baka fnissar väl åt mina noggranna instruktioner ha ha, men jag skriver för noviser som jag som också gör den för första gången :))
Gör krämen:
Vispa socker, smör, äggulor och florsocker vitt och fluffigt.
Lossa pappret försiktigt från kakan och bred krämen över. Rulla sedan ihop kakan hårt.
To my dear friend David in Kanada.
The sponge:
3 eggs
1 egg white
1,5 dl caster sugar
0,75 dl potato starch (gluten free) (50 g)
2 tbls cacoa powder
2 tsp baking powder
The filling:
100 g butter
2,5 dl powdered sugar/confectioners sugar (125 g)
2 egg yolks
2 tsp vanilla sugar
The sponge:
Take out the butter to soften in room temp.
Oven 250 C.
Place a sheet of baking parchment in a roasting pan (same size as the oven) and butter it.
Whip eggs, egg white, caster sugar until fluffy and thickened.
Mix the dry ingredients and sift the mix into the eggs. Stir.
Pour the mixture into the pan and spread it evenly. Bake for 5 minutes.
Take another baking parchment and sprinkle it with caster sugar.
When the sponge is done, flip it onto the sugared paper. It’s easy because the sponge is still attached to the baking paper.
Let it cool.
The filling:
Whip all ingredients until white and fluffy.
Peel the paper (on top of the sponge) carefully away. Spread the filling evenly. Roll the cake tightly.
Keep it in the fridge over night to set, but please go ahead and eat away if you don’t have any self control. It’s kinda delicious the second it’s rolled :)
Lämna ett svar