Äppeldessert 3

Äppeldessert i lager

Äppeldessert med varvade godsaker

 

Lager av äpplen, kaka, fluff och kolasås

Det här är en otroligt ljuvlig äppeldessert med första höstkänslan.

Jag varvar mjuk pepparkaka och stekta äpplen med kanelkolasås och mascarponefluff. Behöver jag säga mer?

Är ni många är det bara öka receptet. Sånt här varvande med olika ingredienser får gå på känsla när det kommer till mängder. Blanda och varva så som du tycker verkar gott och ser gott ut. Jag brukar testa att varva alla delar i ett litet glas så att jag har hyfsad koll på smaken och mängden.

Gör en dubbel mjuk pepparkaka och frys in så har du den till en annan myskväll.

Vill du dekorera äppeldesserten med torkade äppelskivor måste du planera att det tar några timmar i ugnen.

Snabbvariant

Om du vill kan du gå en genväg med den här äppeldesserten och den går snabbt att göra.

Köp färdig mjuk pepparkaka. Köp färdig kolasås och smaka av med malen kanel. Mascarponefluffet tar inte många minuter att vispa ihop. Äpplena steker du snabbt.

Lika väl som jag älskar att göra allt från grunden, uppskattar jag genvägar.

 

Torkad äppelskiva

 


Äppeldessert med mjuk pepparkaka, mascarponefluff och kanelkolasås

Steg

Kakan


1. Sätt ugnen på 175C°.
2. Blanda mjöl, bikarbonat, salt, kanel, nejlika och kryddpeppar i en skål och sätt åt sidan.
3. Mixa smör, socker och sirap tills det är blandat. Tillsätt ägget och blanda till en jämn smet.
4. Tillsätt sedan de torra ingredienserna i omgångar, varvat med yoghurten tills allt är blandat.
5. Klicka ut och jämna till smeten i en liten form (ca 15x15cm) och grädda i 15-20 min. Testa med sticka – tiden beror på formen och smetens tjocklek. Låt svalna.

Äpplen

1. Smält smör i en stekpanna. Stek äpplena i två omgångar. Stek äppelbitarna på hög värme tills de får aningen färg. Vakta så att de inte bränner.
2. Fördela sockret (hälften) över klyftorna och fortsätt steka äpplena någon minut tills det karamelliserar – blir ljusbrunt med svag koladoft.
3. Häll upp bitarna på ett fat och låt svalna.

Jobba snabbt på hög värme och se till att äpplena fortfarande har tuggmotstånd annars blir allt bara grötigt.

Kolasås

1. Låt sockret smälta (rör det inte) och bli mörkt. Höj värmen något om det behövs. Tillsätt sirap. Tillsätt resten och låt puttra tills såsen tjocknar.

Skulle såsen skära sig räddar du den med lite kallt vatten när den svalnat en aning.
Om såsen ska stå en stund innan du lägger ihop din äppeldessert kanske du måste värma såsen igen så att den är flytande när du ska ringla den över. Se bara till att den inte är het/varm, bara tillräckligt flytande.

Mascarponefluff

1. Dela äggen. Vispa äggulor och socker fluffigt och ljusgult. Vispa i mascarpone tills allt är blandat. Smaka av med lite vanilj.
2. Vispa äggvitorna styvt tills det bildas mjuka toppar.
3. Vänd försiktigt ner skummet i mascarponekrämen.

Torkade äppelskivor

Sätt ugnen på ca 80 grader. Skiva ett äpple tunt. Lägg skivorna på en plåt på bakplåtspapper. Pudra dem med lite florsocker. Torka dem några timmar och vänd dem halvvägs.

Lägga ihop äppeldesserten

Lägg ihop äppeldesserten genom att varva godsakerna, gärna i glasformar så att lagren syns. Jag börjar med lite mascarponefluff i botten, bryter kakan i bitar och lägger över. Sedan på med äppelbitarna, kolasås och till sist mascarpone. Avsluta med kolasås och eventuellt en torkad äppelskiva.
Lägg allting ut mot kanterna i formen i varje lager så att de syns genom glaset.

Ingredienser

Kakan

6 pers ca

125 g vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1/4 tsk malen kanel
1 nypa kryddpeppar
1 nypa malen nejlika

50 g smör, osaltat och rumstempererat
100 g mörkt socker (t ex ljust muscovado)
1 msk sirap
1 ägg
100 g (1 dl) tjock yoghurt

Äpplen

6 (syrliga) äpplen, skalade och skurna i 2 cm klyftor el tärningar
en klick smör
0,25 dl strösocker

Kolasås

50 g strösocker
2 msk mörkt socker (samma du använder i kakan)
2 msk sirap
50 g smör
1 dl grädde
1 nypa salt
1 nypa kanel

Mascarponefluff

250 g mascarpone
2 ägg
0,5 dl strösocker
lite vanilj av något slag

 

Äpperldessert från ovan
Äpperldessert från ovan

 

Tips på annan god dessert med äpple

På Från Sveriges hemsida kan du läsa om svenska äpplen. Det finns även sju inspirerande recept på svenska äpplen, skapade av tre kända kockar. Om du vill laga en god äppelkaka med knäckigt täcke – var så god!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka