Ostpanerad omelett
Ostpanerad omelett
Knaprig omelett
Kan en omelett vara knaprig? Svaret är ja på den frågan. Om man ostpanerar sin omelett får den en knaprig och gyllene undersida. Det blir mycket gott.
Inte bara lowcarb och LCHF
Den här omeletten är mycket poppis i lågkolhydratkretsarna och har så varit i många år. Jag tycker att rätten passar alla och den är väldigt mättande. Det är bara att anpassa mängden man stoppar i sig.
En liten bit tillsammans med några rester från kylen och lite grönt är en perfekt lunch.
Omeletten är även god kall och den håller bra i kylen för att värmas vid annat tillfälle. Stek då på ostsidan igen (men på lägre värme) så förblir den knaprig.
Snabbt och lätt
För att underlätta för dig när du gör den första gången har jag tagit bilder steg-för-steg. Du ser alla bilder i följd. De är inte så snygga men det var ju inte tanken :))
Steg
- Knäck äggen och vispa upp dem lätt med lite grädde, en nypa salt (och svartpeppar om du gillar det på dina ägg).
- Hetta upp smörklicken i stekpannan.
- När smöret tystnar, lägg i osten. Låt osten bli het så att den bubblar.
- Häll över äggsmeten så att osten täcks och sänk värmen till låg. Lägg på ett lock och låt äggen sätta sig några minuter.
- När omeletten nästan stelnat, lägg på din fyllning på ena halvan om du ska ha fyllning. Höj värmen så att osten får gyllene färg och blir knaprig. Lyft på kanten och ha koll så att osten inte bränner, blir mörkast i mitten först.
- När färgen är perfekt, vik ihop omeletten på mitten.
Ingredienser
1-2 pers
1 klick smör till panna
1 rejäl näve riven ost
2-3 ägg beroende på storlek
1 msk/skvätt grädde (för mycket grädde gör äggsmeten mjuk och den går sönder.
salt och (svartpeppar)
ev. valfri fyllning – grönsaker, chark, svamp, stuvning, köttrester mm
Äggröra
Gillar du omelett kanske jag även får fresta med världens godaste äggröra? Den är krämig och len och smakar underbart till frukosten eller en söndagsbrunch.
En skånsk äggakaka med fläsk hör också till favoriterna bland äggrätter. Har du testat?
Lämna ett svar