• Gratinerad chèvre med sidfläsk

    Gratinerad chèvre med sidfläsk

    Gratinerad chèvre med sidfläsk Einars favorit med gratinerad chèvre Chèvre gratinerad i ugn i krämig sås med salt fläsk och lite söt honung, rätten som Einars älskade Armand lagade till honom. Jaha, vem tusan pratar du om, undrar ni utanför skaran som inte är bekant med Einar och Armand. Armands gratinerad chèvre med sidfläsk heter…

  • Visit Estonia och Champagne

    Visit Estonia och Champagne

    Visit Estonia och Champagne Visit Estonia håller pressträff Press och matbransch hade möjlighet att träffa Visit Estonia ombord på Baltic Queen, Tallink Siljas fartyg som kryssar till Tallinn. Baltic Queens restaurang serverade en härlig lyxlunch specialkomponerad genomgående med champagne. Flavours of Estonia – matrevolution Kadri Gröön som är Head of Foreign Media and Food Tourism, Visit…

  • The Street Food Labs

    The Street Food Labs

    The Street Food Labs The Street Food Labs x Carotte TSFL – The Street Food Labs – har i februari (2023) öppnat en ny restaurang, nu tillsammans med Carotte. Deras hål i väggen på Kungsholmen i Stockholm blev snabbt en succé.  Nu skalar de upp i ett första steg med den nya lokalen i Konserthuset…

  • Chill Out Lisboa

    Chill Out Lisboa

    Chill Out Vinho Regional Lisboa Chill Out presenterar nyheter Förra gången jag och andra vinskribenter träffade Chill Out, under 2022, presenterade de sin nya design i samband med att de firade 20 år på marknaden. De kom också med andra nyheter under året som bland annat inkluderar European Collection som är en serie viner från…

  • Steamed Bao Buns

    Steamed Bao Buns

    Steamed Bao Buns Genväg till ångade Bao Buns En Steamed Bao Bun är streetfood eller fastfood med kinesiskt eller taiwanesiskt ursprung. Brödet, bun på engelska, är vitt, ångat och fluffigt. Vi viker bullen på hälften och fyller den, ofta med fläsk i någon sötare sås (typ hoisin) tillsammans med krispiga grönsaker. Baka egna Bao Att…

  • Langos med klassiska tillbehör

    Langos med klassiska tillbehör

    Langos med klassiska tillbehör Langos från Ungern Langos kommer från Ungern. Langos är små jästa, friterade bröd med potatis i smeten. Potatis gör langos lite sega och saftiga. De friterade bröden serveras sedan med pålägg och det klassiska är att smeta på lite syrligt friskt såsom crème fraiche eller smetana som bryter fint mot det…

  • Cheats Tiramisu

    Cheats Tiramisu

    Cheats Tiramisu Åströms snabba tiramisu Christopher Åström lagade maten och desserten – Cheats Tiramisu – på Maggio Wines pastaevent som jag nyligen skrev om. Christopher lagar otroligt god mat. Jag hade inte träffat honom tidigare så den kvällen var första gången. Himla trevligt att träffa en person som jag följer och som de flesta av…

  • Familjens favoritlimpa

    Familjens favoritlimpa

    Familjens favoritlimpa Vi är förtjusta I Marie Linds bakbok Vallmofrön, havrefält & jordgubbar hittade vi den här ljusa limpan som hon kallar Familjens favoritlimpa. Vi har sedan några månader tillbaka då boken precis kommit ut (hösten 2022), bakat det här brödet om och om igen. Vi förstår att det kallas Familjens favoritlimpa. Det är väldigt…

  • Nya fartygsviner hos Viking Line

    Nya fartygsviner hos Viking Line

    Nya fartygsviner Sista veckan i januari (2023) presenterade Viking Line sina nya sju fartygsviner och nyheter i sortimentet. Under en presslunch ombord på Gabriella, som låg i hamn vid Stadsgårdskajen i Stockholm, bjöd Viking Line på en vinprovning med nyheterna tillsammans med specialkomponerade rätter. De nya vinerna finns för försäljning på alla Viking Lines fartyg…

  • Maggio Wines pastakväll

    Maggio Wines pastakväll

    Maggio Wines pastakväll Pastakvällen en höjdpunkt Efter höstens matlagning med italienska rätter till Maggio Wines olika viner, är pastaeventet en riktig höjdpunkt. Den här kvällen träffar vi varandra, vi som haft nöjet att prova vinerna till en massa god mat de senaste månaderna. Det är ett intimt, litet matgäng tillsammans med producenten från Maggio Wines,…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka