• Spenat- och kronärtskocksdipp

    Spenat- och kronärtskocksdipp

    Spenat- och kronärtskocksdipp En dipp som passar till mycket Spenat- och kronärtskocksdipp med smält mozzarella är en varm eller ljummen röra som kan användas till mycket. Första gången jag åt dippen var i Los Angeles på en av kändiskocken Wolfgang Pucks första restauranger i slutet av 90-talet. Spinach & Artichoke Dip var i ropet och…

  • Bar Schiacciate

    Bar Schiacciate

    Italienska mackor på schiacciata Bar Schiacciate serverar Stockholms godaste italienska mackor sedan deras första mackbar öppnade på Drottninggatan sommaren 2023. Knappt ett år senare inviger de (6 mars)  sin femte mackbar, denna gång på Mäster Samuelsgatan. Mackornas fina råvaror bygger högt och generöst mellan det goda, toscanska brödet, schiacciata. Schiacciata påminner om foccaia men är…

  • India’s modernt indiskt

    India’s modernt indiskt

    India’s modernt indiskt Ny restaurang i centrala Stockholm India’s öppnade den 8 mars (2024) i Vassa Eggens gamla lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm. I den nyrenoverade lokalen äter vi modern indisk mat. Jag var där ett par dagar innan premiären på en presslunch. Krögaren Jonas Svensson, med succéer i ryggen som till exempel Miss…

  • Pasta med fänkål och salsiccia

    Pasta med fänkål och salsiccia

    Pasta med fänkål och salsiccia Karamelliserad fänkål med salsiccia Pasta med fänkål och salsiccia är ett recept från Sandra Mastios fantastiska kokbok Fatta Pasta. Denna kokbok måste du skaffa och lära dig att just fatta pasta. Går du igenom boken kommer du att fatta pasta. Pastan som Sandra valt till rätten heter Tortiglioni på italienska.…

  • GW:s Nyktra Pilsner

    GW:s Nyktra Pilsner

    GW:s Nyktra Kosta Bryggeri lanserar ny pilsner Småländska bryggeriet Kosta Bryggeri lanserar en alkoholfri lager – GW:s Nyktra Pilsner från och med vecka 7 i februari (2024). GW:s Nyktra är den första av två ölnyheter som tre personer tagit fram genom ett nära samarbete. Personerna (bild nedan) är författaren och kriminologen Leif G.W. Persson, Torsten…

  • Struva med kantarell och karamell

    Struva med kantarell och karamell

    Struva med vintersmaker Struva är på modet Denna ljuvliga struva fick jag smaka på Spendrups årliga julevenemang. I år bjöd de in till en fest där vi började med en julmarknad utomhus på deras stora innergård. Förutom den jättegoda glöggdrinken (recept finns här) så bjöd David Lundqvist (Årtes Kock 2018) på kalla tre rätter utomhus…

  • Cityarena – nya Hamburger Börs

    Cityarena – nya Hamburger Börs

    Cityarena – Hamburger Börs nya skepnad Hamburger Börs är nu under stor förändring under vintern (2023/24) och blir en cityarena. Förvandlingen sker med en ny grafisk profil, förbättringar och ombyggnad i lokalen, fler valmöjligheter för gästen men framför allt i evenemangsutbudet. De vill därmed också se en mycket större bredd i gästernas ålder. På Jakobsgatan…

  • Polkaglögg by Grythyttan

    Polkaglögg by Grythyttan

    På Spendrups årliga julpressevent drack jag den här supergoda glöggdrinken. Drinken heter Polkaglögg by Grythyttan som du gör på Grythyttans Skogglögg, spetsad (om du vill) med en skvätt rom och toppad med lättvispad grädde med krossade polkagrisar.

  • Pilsner Pairing med Smördegstarte

    Pilsner Pairing med Smördegstarte

    Jag älskar att para mat med dryck så begreppet Pilsner Pairing gick jag direkt igång på

  • Bryggerirapporten 2023

    Bryggerirapporten 2023

    Idag den 29 november 2023 släpper Sveriges Bryggerier den årliga sammanställningen över den dryck som säljs i landet. Statistiken inkluderar samtliga försäljningskanaler – dagligvaruhandeln, hotell och restaurang, Systembolaget och export.

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka