• Picklade senapsfrön

    Picklade senapsfrön

    Picklade senapsfrön – tips på grymt gott tillbehör! Sätt fram en skål på julbordet eller garnera och toppa julens tallrikar (där senap passar). Dessa picklade guldkorn är gott till väldigt mycket. Fröna blir milda och goda, inte alls starkt som man kanske tror. Idén är Stefan Ekengrens, köksmästare på Görvälns Slott (en bit utanför Stockholm).…

  • Julbord på Hotel Skeppsholmen

    Julbord på Hotel Skeppsholmen

    Restaurangen i Hotel Skeppsholmen i Stockholm med kökschef Magnus Johansson i spetsen värnar vårt svenska matarv och traditioner och julen är inget undantag. De serverar sitt trevliga julbord med traditionella smaker i behåll, utan krusiduller, men modernt, mycket fräscht och uppdaterat med egna idéer. Magnus har delat med sig av flera recept som kommer i…

  • Pop-up med Esperantos Florencia Abella

    Pop-up med Esperantos Florencia Abella

    Vilken kväll med Florencia Abella! Vilken mat! Foto: David Back Florencia som varit souschef på Esperanto i fyra år är sedan några månader kreativt ansvarig för Esperanto-gruppens fyra restauranger – Esperanto, Råkultur, Shibumi och nya stjärnskottet Imouto. För två dagar sen utsåg White Guide Esperanto till Årets Bästa Mästarklass – Gastronomi med högsta poäng någonsin. I mörka…

  • Saffransdeg till olika krumelurer

    Saffransdeg till olika krumelurer

    Klassisk saffransdeg till lussekatter eller andra krumelurer du kommer på. Receptet är framtaget av Håkan Johansson på BrilloBox som jag berättade om häromdagen när vi gjorde pepparkakor. En rejäl köksmaskin gör jobbet. Du behöver inte lösa upp jästen först. Använd rumsvarmt smör. Om du har blötlagd saffran är det bara att hälla i. Min bästa…

  • Brännland iscider

    Brännland iscider

    Delar med mig av en favorit: Brännland Iscider – svenska äpplen – norrländsk kyla. Om ni inte smakat det här fina svenska speciella dessertvinet tycker jag att det är hög tid. För att inte tröttna på glögg under december är det en god idé att varva med andra goda drycker och då är äpple ett…

  • Världsmästarens pepparkakor och chokladglögg

    Världsmästarens pepparkakor och chokladglögg

    Var så goda – pepparkakor, extragoda med glögg och rivet apelsinskal! På med förklädet! Det blir julbak i världsklass. Sveriges världsmästare i bakning 2014, Håkan Johansson, har tagit fram julrecept på pepparkakor, saffransbullar och saffransskorpor till Lucia Choklad – glöggen med en touch av choklad (läs mer längst ner). Det är trångt på kvällens pressevent…

  • Operakällarens julbord 2015

    Operakällarens julbord 2015

    Operakällarens klassiska julbord innehåller några nyheter i år så press och matbloggare är samlade till en lunch med några delikata smakprov. Det är första gången jag går in i berömda Operakällarens matsal. Åååh, så vackert det är! De har ännu inte julpyntat men jag kan tänka mig att det blir som ett julsagoslott när de…

  • Dags för årets essens till julglöggen

    Dags för årets essens till julglöggen

    Sätt din egen essens till årets glögg nu och  låt den stå och gotta till sig fram till 1:a advent. Har man en egen essens kan man sedan blanda sin glögg till perfektion, helt efter egen smak. Det tar 5 minuter att mäta upp kryddorna, slå spriten över och sätta på locket. För egen del…

  • Jonas Crambys taco loco!

    Jonas Crambys taco loco!

    Taco Loco! – mexikansk gatumat från grunden är Jonas Crambys fjärde kokbok och släpptes i våras (2015). Boken består av 150 sidor mexikansk mat med underbara bilder av Calle Stoltz. (Jag hittade det här inlägget i bloggömmorna – missat att publicera det?!?! Bättre sent än aldrig och boken blir aldrig inaktuell. Förresten, kanonbra julklappstips :)…

  • Fisktacos – tacos de pescado – fish tacos

    Fisktacos – tacos de pescado – fish tacos

    Fisktacos med många goda tillbehör – coleslaw, salsa, avokadosås och picklad lök. Sista tacomyset före jul eller fortsätter tacofredagarna? Jag vägrar jul än på ett tag. Hacka, skär och blanda alla härliga ingredienser i ett nafs. Smaka av allt med lime, salt och hot sauce tills det är jättegott. Snabbpickla rödlök. Stek fisken på minuter.…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka