Burrata med apelsin
Burrata med apelsin
Burrata med apelsin och pistage
Minns ni den härliga rätten med burrata med apelsin från restaurang Positano i NK som jag plagierade?
Jag beställde den här rätten vid varje besök för den var otroligt god. Såklart ville jag göra en likadan hemma. Jag tror att jag fick till det ganska bra. Smakerna sitter och min variant blev lika god.
Min kreation
En sak gör Positano som jag inte gjorde. De grillar citrusklyftorna och det tillför givetvis en extra smakdimension. Du kan testa att grilla dina klyftor när du gör rätten. Jag hade inte tid då jag testlagade.
Det här burrata med apelsin-receptet är inget exakt recept utan här får du höfta lite och smaka dig fram. Jag har i alla fall alla ingredienser med från ursprunget för jag frågade Positano.
Piment d’Espelette
Den här burrata med apelsin-rätten är pudrad med en underbar chili som heter Piment d’Espelette.
Piment d’Espelette är en mycket speciell chilepeppar som odlas i en fransk by som heter Espelette. Byn ligger i regionen Aquitaine i sydvästra Frankrike. Chilipepparn är ursprungsskyddad och märkt – A.O.P. (Appellation d’Origine Protegée). De producerar endast en viss mängd om året enligt appellationes regler.
Vi köper Piment d’Espelette i mald form (se bild). Chilin är mjuk och inte så het så därför passar den till det mesta när vi vill ha lite sting. Den är riktigt god!
Ett annat hett tips är att du använder Piment d’Espelette till nätmelon / cantaloupe-melon med limezest, flingsalt och honung. Pudra över chilin – vansinnigt gott! Dessa smaker gifter sig lika bra som burrata med apelsin och pistage.
Läs mer om chilins ursprung om du vill.
Steg
Burrata med apelsin och pistage
- Låt burratan ligga i vätskan tills allting är klart för uppläggning.
- Filéa din citrus (spara saften som du pressar ur i slutet) – hjälp att filéa finns här. Grilla filéerna om du vill.
- Rosta pistagenötterna (om de inte är köpta rostade). Hacka i grövre bitar.
- Vispa olivolja med lite juice från citrusen till en dressing. Smaka av!
- Lägg upp osten. Fördela klyftorna på tallriken. Slå över lite dressing (servera resten i en liten kanna).
- Strö över pistagenötterna.
- Ringla över med honung.
- Strö över lite flingsalt.
- Pudra över med Piment d’Espelette och servera genast!
Ingredienser
1 pers
- Burrata eller mindre burratina – 1 per person
- 1 citrus – apelsin, blodapelsin, mandarin, clementin eller liknande
- ca 1 näve pistagenötter
- olivolja
- juice från citrusen
- flingsalt
- flytande honung
- piment d’espelette
Bröd och flingsalt är gott att servera till.
Vad är burrata
Burrata en en krämig italiensk ost, handtillverkad av buffelmjölk, som vi helst ska äta dagsfärsk.
Handtillverkad burrata hittar vi i välsorterade ostaffärer och eftersom vi måste äta den (nästan) dagsfärsk och den har kort hållbarhet, måste vi ibland beställa den i förväg. Denna burrata levererar de bara vissa dagar.
Burrata är en ost med ett yttre av fast mozzarella och ett ljuvligt krämigt inre av mjuk mozzarella och grädde.
Vi kan idag hitta burrata som producenter värmeförseglar och förpackar med längre hållbarhet som är helt ok. Den är gjord på komjölk och inte mjölk från vattenbuffel.
Om ni som jag älskar burrata och vill äta det ofta är varianten på komjölk utmärkt. Vi har miljöaspekten att ta hänsyn till – det är inte ok att flyga in dagsfärska ostar från södra Italien som måste hämtas och ätas inom ett par dagar. Det är nästan så långt ifrån linjen med närproducerat vi kan komma.
Många recept med burrata
Ni som känner mig vet att jag har många recept med burrata vilket beror på att jag tycker väldigt mycket om det.
Här listar jag lite gott!
Recepten bygger på samma smakbalans som burrata med apelsin och pistage:
1 burrata + något med sälta + med sötma + med syra + kanske med hetta + knaprigt + gärna grönt
Förra sommarens godaste pesto gjorde jag till den här salladen med grillade persika och mozzarella. Byt osten till burrata och du får en höjdarrätt.
Prosciutto di Parma passar väldigt bra till burrata Burrata med prosciutto, mandarindressing, pinjenötter & kålchips.
I det här receptet gillar jag burrata i kombo med sultanrussin (gula stora russin) och rostat bröd Burrata med parmaskinka, sparris, pinjenötter, sultanrussin och rostade brödsmulor.
Burrata och buffelmozzarella – Jag förklarar hur jag tänker när jag kombinerar burrata i rätter.
Ruccola med sin beska tillför ytterligare en grundsmak i den här Burrata med kanderade tomater, ruccola och sparriskräm – jättegott!
Lämna ett svar