Gratinerad fänkål med ricotta
Gratinerad fänkål
Rosta grönsaker till mycket färg
Att gratinera rostade grönsaker med typiska italienska smaker blir otroligt gott.
Knepet är att rosta grönsakerna hårt så att de får mycket färg och blir lite knapriga i kanterna. Smaken koncentreras i dessa knapriga och frasiga kanter. Sedan förhöjs rätten ytterligare med smält, gratinerad ost.
Ostgratinera med ricotta och parmesan
När grönsakerna fått färg ska smaksättningen på och sedan ska alltihop gotta ihop sig med olivolja och ricotta under det italienska guldet parmigiano reggiano (parmesan).
Du kan göra likadant med många grönsaker. Paprikor är toppen att ugnsrosta och gratinera, gärna fyllda.
Givetvis blir det gott med all kål – t ex skivor av vitkål och blomkål är mina favoriter.
Gratinerad ricotta
Det är samma teknik och liknande smaksättning som jag använde när jag gratinerade ricotta i skivor. Jag har även gratinerat hel ricotta när vi ändå har ricotta på tapeten.
I den här rätten blandar jag i ricotta. Slutsatsen är att det går att blanda lite som man vill och leka med denna klassiska italienska smaksättning.
Använd till mycket
Grönsaker som tillagas så här blir mycket smakrika med koncentrerad smak. Det blir vad vi kallar en umamibomb viket i sin tur innebär att det är superbra att använda till mycket.
Några tips!
Gratinerad fänkål passar som ensamrätt, smårätt eller som tillbehör till både kött, fågel och fisk. Det är kanongott till grillat.
Gör rätten i små formar – så gott som tapa eller till aperitivo. Jag kan även tänka mig grönsakerna till brunch.
Servera med extra olivolja och parmesan, skopa upp allt det goffiga med gott bröd.
Blanda rätten direkt från ugnen med kokt pasta, slå över en skvätt grädde och få pasta med sås.
Blanda det gratinerade rumsvarmt med avsvalnad pasta och få en härlig pastasallad. Tillsätt gärna lite färska grönsaker.
Hacka alltihop och använd som pålägg på en rejäl brödskiva, rustikt och härligt.
Ni fattar…och så vidare i oändlighet.
Steg
Se bilder på momenten nedan
- Rosta fänkålen i ugnen, ca 200 gr, med olivolja och salt i en form. Var ganska generös med oljan. Sänk ugnsvärmen.
- Fördela över ricotta, hackade oliver, hackad kapris och finhackad vitlök.
- Vill du sting hackar du lite röd chili och strör över eller strör över torkad chili. Jag använder ofta chili explosion, syns på bilden.
- Fördela det hackade småtta från fänkålen inklusive den gröna blasten (ser ut som dill) och finhackad bladpersilja. Salta.
- Strö över parmigiano reggiano – parmesan. Om du vill ha mer krisp kan du blanda parmesanen med panko eller ströbröd.
- Gratinera i ca 175 gr tills fin färg.
Ringla eventuellt över mer olivolja. Servera med rivet citronskal och citronsaft – friskar upp det smakrika.
Strö över mer riven parmesan efter behag.
Underbart att skopa upp allt det goda med bröd!
Ingredienser
Grönsakerna
- Fänkål, ansa och skiva tunt. Spara det småtta och blasten, hacka.
- olivolja
- salt
- ricotta, avrunnen (lägg i sil – kan med fördel göras dagen innan och rinna av i kylen)
- oliver, hackade
- kapris, lätt hackad
- hackad bladpersilja
- vitlök, finhackad, riven eller pressad
- chili efter smak, färsk eller torkad
- Parmigiano Reggiano – parmesan blandas ev. med lite panko eller ströbröd för mer fras.
Till servering
- citron, riven zest plus lite stänk från citronsaften
- mer riven parmesan
- bröd att skopa upp den goda olivoljan med allt det goda i.
Lämna ett svar