Sallad med jordgubbsdressing
Sallad med jordgubbsdressing
En sallad med jordgubbsdressing som innehåller allt
Dra mig baklänges vilken makalöst god sallad och dressing det här blev!
En sallad med krispigt grönt, len avokado, salt bacon, syrlig feta, söta jordgubbar, knapriga mandlar och krutonger. Det kan inte bli bättre en varm sommardag.
Jo, det kan bli bättre! I samma ögonblick man slår den himmelska dressingen över godsakerna. Dressingen är rejält syrlig, söt och ger en lätt kick av Sriracha (min favorit till allt). Fulländat!
Bilderna är sådär men ta mig på orden istället. Jag kanske kan uppdatera bilderna till nästa sommar.
Steg
- Ansa och skölj jordgubbarna. Tärna ca 1,5 dl till dressingen. Ställ resten åt sidan.
- Blanda alla ingredienser utom vallmofröna till dressingen i en mixer. Mixa den till dressingkonstistens. Smaka av med salt och peppar. Blanda i vallmofrön. Låt den vila en stund i kylen. Smaka av igen senare med eventuellt mer vinäger, honung eller Sriracha – beroende på om du vill ha den syrligare, sötare eller mer chilikick. Ät inte för mycket av den medan du testar, haha (gjorde jag)!
- Gör krutonger. Sätt ugnen på 175C. Dra isär brödet i lagom, lite större bitar – sådär rustikt. Eller gör som du tycker blir fint – snygga tärningar, brödsmulor eller tunna skivor, whatevva! Man kan köra rostat bröd också till såklart. Eller bara bröd vid sidan rakt upp och ner.
- Lägg brödbitarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla lite olja över, salta lätt och vänd runt brödbitarna. Håll ett öga på dem. Vänd eventuellt bitarna efter en liten stund. Ta ut dem när de fått fin färg, är knapriga utan att vara stenhårda.
- Knaperstek baconskivorna och dela dem i lagom munsbitar när de svalnat
- Rosta mandeln på medelvärme i torr stekpanna tills den får färg och doftar gott (passa noga)
- Skiva rödlöken tunt (på en mandolin om du har)
- Dela fetaosten i bitar
- Dela jordgubbarna i bitar (halva eller fjärdedelar beroende på storlek)
- Tärna eller skiva avokadon sist eftersom den snabbt tappar sin färg
- Lägg upp alla ingredienser till salladen på ett stort fat eller i en stor skål, så som du tycker blir vackert och ser gott ut.
- Toppa med mandel och krutonger. Ringla lite dressing över precis vid servering för att det ser vackert ut. Häll upp resten av dressingen i en liten kanna eller liknande och servera till salladen.
Ingredienser
Som vanligt är det höftade mått för salladen, ca 4 pers.
Sallad
- ca 1 – 1,5 liter – skär grönt, olika sorters sallat eller köp en stor påse färdigblandat – ha gärna med färsk spenat och lite ruccola
- 1 pkt bacon
- ca 1/2 lit jordgubbar
- 1 avokado
- 1/2 rödlök
- ca 1 pkt (100-150gr) feta
- 1 dl rostad mandel – delad i bitar (inte hackad och söndersmulad) – går såklart att köpa och använda någon god rostad/saltad i påse
- några skivor bröd till krutonger – gör egna eller köp färdiga
Jordgubbsdressing
- 1,5 dl tärnade jordgubbar
- 2 msk vit balsamvinäger
- 1/2 dl fin olivolja (fruttato är gott men inte viktigt)
- 2 msk honung (agave eller annan sötning om du är lågkarbare som inte äter socker)
- 2 tsk dijon
- 1 tsk Sriracha (eller mer för rejält bett – smaksak – låt stå och dra en stund innan du smakar av och tar i mer)
- 1 vitlöksklyfta
- salt & peppar
- 1 msk blå vallmofrön
Några andra sallader
En fantastisk förrätt eller smårätt som blivit vår absoluta favorit är Sommartomat med dressing. Missa inte den och dressingen är en höjdare!
Jag har ytterligare ett tips du inte får missa – en sommarsallad där peston på pistage är en av de godaste någonsin – Grillad persika med mozzarella
Lämna ett svar