• Frukost MTR Express

    Frukost MTR Express

    Frukost MTR Express Ny hälsosam frukost MTR Express serverar ny frukost. Sedan starten har kocken, krögaren och entreprenören Pontus Frithiof tillsammans med partnern Thomas Dahlstedt, Nordrest, serverat mat och dryck ombord för MTR Express Café och 1 klass. MTR Express började i mars 2015 köra snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg. Med punktlighet och bra service…

  • Raw Chocolate Cream

    Raw Chocolate Cream

    Receptet på denna veganska chokladkräm kommer från Radisson Blu Royal Park där de serverar Sveriges första helt veganska hotellbrunch varje söndag. Jag var där och smakade brunchen några dagar innan premiären den 14 januari (2018). Här kan du läsa mer om maten och se alla vackra bilder på omgivningen. Receptet är framtaget av deras kökschef…

  • Festkväll med härliga matvänner

    Festkväll med härliga matvänner

    Min vän Terese Cedergren driver en fantastisk matsajt med vin, matglädje och inspiration som heter Foodfolder. På sajten skriver förutom Terese själv, tio andra mat- och vinprofiler. Om du inte redan följer Foodfolder, klicka dig genast vidare! Terese är sommerlier och en fena på vin och att kombinera vin med mat. Är du vinintresserad får…

  • 2018 års vinnare till Gulddraken

    2018 års vinnare till Gulddraken

    Ikväll utsågs vinnarna till Gulddraken 2018, Stockholms bästa krogar och kaféer. Kategorierna är Bar, Kafé, Krog Budget, Krog Mellan, och Krog Lyx. Det är Dagens Nyheter som sedvanligt sedan 2011 premierar och lyfter ställen i Stockholm som under året levt upp till juryns – Krogkommissionens – höga krav inom service, upplevelse och ambition. Hemliga Krogkommissionen utgörs…

  • Italiensk grönsakssoppa

    Italiensk grönsakssoppa

    Italiensk grönsakssoppa Grönsakerna ger härligt tuggmotstånd Jag hade grönsaker kvar efter pizzasåsen jag lagade häromveckan och tänkte att om det blev en god tomatsås blir det säkert även en god soppa. Italiensk grönsakssoppa är lowcarb och behöver inte redas. Soppan är inte slät utan grönsakerna mixas till småbitar och ger sedan gott tuggmotstånd. Årstiden och…

  • Sveriges första helt veganska hotellbrunch

    Sveriges första helt veganska hotellbrunch

    Jag är inbjuden på presslunch till Radisson Blu Royal Park den 10 januari (2018). De skulle lansera ett nytt matkoncept några dagar senare och vi var där för att smaka. Plant Powered Brunch heter konceptet som är landets första helt veganska hotellbrunch. Hotellet ligger naturskönt intill Hagaparken och matsalen har en vidunderlig utsikt över Brunnsviken.…

  • Kycklingsoppa och wokade grönsaker med kokosgrädde och grön curry

    Kycklingsoppa och wokade grönsaker med kokosgrädde och grön curry

    Ibland måste det gå undan i köket med kvällens middag. Då tycker jag att det finns massor med små burkar och flaskor som hjälper till med smakerna. Jag är inte alla gånger ok med innehållet i sådant färdigt men man måste ibland ta genvägar och det blir inga stora mängder. Anledningen att skippa vissa produkter…

  • Deli di Luca – restaurang, vinbar, café och deli

    Deli di Luca – restaurang, vinbar, café och deli

    Det italienska temat fortsätter! Och det kommer mera inom kort, både om Parmigiano Reggiano och pizzabak men först lite god mat på Deli di Luca – café, vinbar, deli & restaurang på Folkungatan på Söder i Stockholm. I mitt tidigare inlägg om Prosciutto di Parma skrev jag om ett  Specialistprogram. Bakom programmet ligger Consorzio del Prosciutto…

  • Äkta Prosciutto di Parma

    Äkta Prosciutto di Parma

    Äkta Prosciutto di Parma Consorzio del Prosciutto di Parma Consorzio (konsortiet) del Prosciutto di Parma (sedan 1963) har till huvuduppgift att bevara, skydda och marknadsföra Prosciutto di Parmas skyddade ursprung – D.O.P. (it. Denominazione Origine Protetta) eller P.D.O. (eng. Protected Designation of Origin). Idag finns det inom konsortiet 150 tillverkare. Hur vet man att man äter…

  • Gratinerat potatismos

    Gratinerat potatismos

    Gratinerat potatismos Gratinerat potatismos på rester Vi kastar inte mat – vi gratinerar rester till nya höjder! Överblivet potatismos som vi ofta kastar blir en ny rätt, en rätt som är kaloririk och räcker länge och till många. Rester av potatismos blir en underbar ostgratinerad potatisgratäng. Inte nog med att vi vägrar matsvinn, vi kan…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka