• Snödrottningen – Artipelags julshow 2017

    Snödrottningen – Artipelags julshow 2017

    Vilken härlig presslunch på Artipelag! Vi fick smakprover på både musik och god mat från kommande julshow Snödrottningen. Det växlade snabbt mellan tårar under skönsången och gapskratt under dialogerna. Om man är sugen på en lite annorlunda julshow men ändå vill ha glitter och klassisk julmusik och inte vill tulla på det storslagna, beger man sig julen…

  • Samband mellan hälsa och vegetarisk kost

    Samband mellan hälsa och vegetarisk kost

    Professor och författare Måns Rosén håller ett föredrag om samband mellan vegetarisk kost och god hälsa på Dafgårds presslunch. Dafgårds lanserar fyra nya rätter i frysdisken, den här gången vegetarsikt. Vi bombarderas med nya uppgifter och rön om precis allting flera gånger om dagen. Det är oerhört svårt att sålla i skörden och vi är…

  • Dafgårds nya vegetariska rätter

    Dafgårds nya vegetariska rätter

    Dafgårds har lanserat fyra nya rätter, den här gången vegetariska – Biffig broccoli, Ärtig falafel, Gröna dumplings och Örtig bolognese. Jag var på presslunchen uppe på vackra Mosebacke inför lanseringen för att smaka rätterna och prata vegetarisk mat med Dafgårds och kollegor i branschen. Vi fick även nöjet att lyssna på professor och författare Måns…

  • Gratinerad fransk löksoppa

    Gratinerad fransk löksoppa

    Gratinerad fransk löksoppa Löksoppa – en klassiker att älska Jag lagar förrätten Gratinerad fransk löksoppa ur Daniels matresa, Daniel Lakatosz kokbok. Boken innehåller 9 hela menyer från olika delar av världen. Jag valde att testa den franska menyn, det lät gott och spännande. Här kan du läsa mer om boken och jag har även testat…

  • Köttbullar – mammas såklart

    Köttbullar – mammas såklart

    Mammas köttbullar är godast. Punkt. Servera köttbullarna med potatismos eller kokt potatis, sås, lingon och pressgurka. Steg Ingredienser

  • Pressgurka i 1-2-3 lag

    Pressgurka i 1-2-3 lag

    Pressgurka i 1-2-3-lag Pressgurka – ett måste till köttbullarna Det går inte att njuta av köttbullar eller söndagsstek utan klassisk pressgurka i gammaldags 1-2-3 lag. Utöver dessa två rätter kan jag rabbla upp många, många rätter där pressgurka piggar upp med sin sötsyrlighet och lite tuggmotstånd. Så gott och så svenskt med ättika! Varför heter…

  • Bellaverdegratäng med ost och frasigt täcke

    Bellaverdegratäng med ost och frasigt täcke

    Bellaverde är en långstjälkad variant av broccoli som härstammar från Italien, därav namnet. Den är lika nyttig som vanlig broccoli men sötare i smaken. Bellaverde kan användas och tillagas på samma sätt som vanlig broccoli. Den kan då givetvis ersätta broccoli i alla rätter men även sparris, då den är sötare i smaken och har sin…

  • Pizzeria Giro Napoletana – topp 5 bäst i norra Europa

    Pizzeria Giro Napoletana – topp 5 bäst i norra Europa

    Napolitanska pizzor hyllas världen över och är just nu väldigt trendigt. På Giro Pizzeria Napolitana i Stockholm serveras helt fantastiska pizzor, så bra att de är bland de 5 bästa i Norra Europa.  I New York under andra helgen i juli delades 50 Top Pizza Awards ut för första gången. Världens bästa pizzerior i och…

  • Cobbsallad

    Cobbsallad

    Många, många restauranger i USA serverar två klassiska sallader – Caesar och Cobb. Det finns en anledning, båda är galet goda. Caesarsalladen är 1:a på min topplista men sen kommer Cobb:en som god 2:a. Den kommer lite i skymundan eftersom Caesarsalladen minst sagt är superpoppis, överallt. Jag påminner alltså om denna rejäla och välsmakande klassiker…

  • Fabriksbesök hos Lakrids by Johan Bülow

    Fabriksbesök hos Lakrids by Johan Bülow

    Hipp, hurra och grattis till 10 år, Lakrids! Det händer mycket hos danska köpenhamnsföretaget Lakrids just nu. De växer så det knakar. Johan Bülow, grundaren till företaget, har tagit in nya ägare med kapital och stor erfarenhet. Företaget ska framåt men framför allt utåt genom att fortsätta sin resa i världen med sina små butiker.…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka