• Lax med sås på äpple, gurka, dill och pepparrot och ett gott mos

    Lax med sås på äpple, gurka, dill och pepparrot och ett gott mos

    Medan potatisen kokar och fisken är i ugnen hackar du gurka och äpplen i små små bitar. Det ger en fräsch krispighet till mjuk fisk och lent potatismos. Vill du hellre ha kokt potatis till fisken går det bra. Då kan man istället breda lite senap tunt på fisken när den kommer ut ur ugnen…

  • Macarons au citron

    Macarons au citron

    Idag den 14 juli firar vi med Frankrike och våra franska vänner! Det blir inte raketer, pompa och ståt här hemma men Macarons au citron – franska mandelbiskvier med citron – är väl en kanonbra medelväg? De här ljuvliga macarons smakade jag på Brasserie Makalös som är en del i Hotel Kungsträdgården (Stockholm). Receptet finns i…

  • Dragör – en pärla i Öresund

    Dragör – en pärla i Öresund

    Dragör ligger bara en dryg mil från Köpenhamns centrum och en liten tur dit är ett måste om man är i Köpenhamn på sommaren. Missa inte denna pärla! Som skåning och f d malmöbo finns det en stor kärlek till Dragör, detta lilla historiska fiskeläge som från Malmö sett ligger på andra sidan Öresund, på…

  • Pannkakstårta med kiwi och blåbär

    Pannkakstårta med kiwi och blåbär

    Pannkakstårta med kiwi Vem älskar inte pannkakstårta? Den här pannkakstårtan är underbart sötfrisk i smaken med snabb hemkokt kiwisylt, färsk skivad kiwi och blåbär. Kiwi och blåbär smakar riktigt gott tillsammans. Jordgubbar istället för blåbär till blir också härligt gott. Recept på pannkakstårta Att lägga ihop en pannkakstårta behöver egentligen inte ett recept :) Anpassa…

  • Self-Saucing Chocolate Pudding

    Self-Saucing Chocolate Pudding

    Self-Saucing Chocolate Pudding Chokladakan bakar sig själv härligt chokladrinnig i mitten, vilket man hör på namnet. Det blir en typ av kladdkaka. Masterchef Australia Asså, Masterchef Australia är ett underbart matprogram. Jag älskar deras känsla och inställning, så mycket omtänksamhet, hjälpsamhet och matglädje. Det är varmt och mysigt trots tävling. Man lär sig också en…

  • Prosciuttolindad sparris rullad i brynt smör och parmesan

    Prosciuttolindad sparris rullad i brynt smör och parmesan

    En liten smarrig munsbit till drinken eller som en enkel förrätt tillsammans med en bit bröd (brödet gott att doppa i olivoljan med havssalt) medan du väntar på grillen. Kanske ett tillbehör till varmrätt, passar både till kött och fisk. Att linda sparris i lufttorkad skinka är inget nytt. Att parmesan passar till är inte…

  • Rostade snittar med fransk ost och karamelliserat päron

    Rostade snittar med fransk ost och karamelliserat päron

    Galet goda snittar ur Daniel Lakatosz kokbok, Daniels matresa!!! Osten är härligt krämig och såpass speciell att det ska vara just den. Den går att få tag på i de flesta välsorterade matbutiker. Några få plockade timjanblad (utan stänglar) bidrar mycket till helheten och det gör även flingsaltet, så följ receptet. Underbart gott! Jag hoppade över att…

  • Rabarbersmulpaj med mandel och flingsalt

    Rabarbersmulpaj med mandel och flingsalt

    Den genialiska idén att tillsätta mandel och salt i smuldegen och toppa med lite extra flingsalt är Tommy Myllymäkis. Det godaste rabarberpaj jag ätit! Tack, min söta väninna Yvonne som bjöd på den när vi hälsade på i Köpenhamn. Sedan gjorde jag den på Mors dag och bjöd familjen. Åh, så gott! Steg Ingredienser 1…

  • Grillskola – del 2

    Grillskola – del 2

    Bli en grillmästare och lär alla tips & tricks av ett riktigt proffs! Jag åkte till Årsta slott och träffade Christer Söderberg som vann titeln Årets Grillkock 2012 och är regerande svensk mästare i revbensspjäll. I Del 1 fick vi lära oss grillningens grunder och nu får vi Christers bästa tips för att lyckas med råvarorna…

  • Grillskola – del 1

    Grillskola – del 1

    Bli en grillmästare och lär alla tips & tricks av ett riktigt proffs! Jag var på Årsta slott och träffade Christer Söderberg som vann titeln Årets Grillkock 2012 och är regerande svensk mästare i revbensspjäll. Här i Del 1 lär han oss grunderna. I Del 2 finns tipsen för att lyckas med råvarorna vid grillningen. Ska man…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka