• Kokbok – Daniels matresa

    Kokbok – Daniels matresa

    Mat är gemenskap, kärlek och minnen. Med de orden inleder Daniel Lakatosz sin kokbok – Daniels matresa. I boken delar han med sig av just detta, sina minnen från barndomen med kärlek till mat och familjegemenskap samt minnen från resor med härliga matminnen. Boken är indelad i 9 kompletta menyer från olika länder som står…

  • Skånsk pillasill

    Skånsk pillasill

    Matjessill-lovers, se hit! Nu blir det skånsk Pillasill. Den bästa sommarlunchen är en sillbit med färskpotatis och olika matjessillrätter kan vi inte få för många av. Den här varianten serveras med len senapssås hälld över sillen och fatet toppas med grönt hack och ägg. Underbart! En snabb och enkel rätt som är lätt att göra,…

  • Sveriges framtida kockstjärnor

    Sveriges framtida kockstjärnor

    Det nya Juniorkocklandslaget är klart för VM 2018 i Luxemburg och de siktar självklart på pallplats. Igår (19/6) presenterades det nya laget under en presslunch. Vi fick en pratstund med lagmedlemmarna och smakprov på hur duktiga de redan är. Vi träffades i Menigos färskvaruhall där ungdomarna ska träffas tillsammans med sin coach Linder Wink och…

  • Kir Cidre

    Kir Cidre

    Här kommer en mycket god drink – Kir Cidre – som är en twist på aperitifdrinken Kir Royale! Den här rakt igenom franska drinken gillar jag, frankofil som jag är. Här serveras den med fläderlikör, crème de cassis och äppelcider. Steg Ingredienser 1 drink:2 cl fläderlikör St-Germain2 cl svartvinbärslikör Crème de cassis3 cl nypressad citronjuicetorr fransk…

  • Pilsnersill

    Pilsnersill

    I år testar jag och söte mannen en ny sill till midsommarbordet – Pilsnersill. Vi älskar sill och dricker gärna en pilsner så hur skulle detta kunna bli annat än jättegott? Sillinläggningen är klassisk, alltså rejält sötsyrlig i klar lag, sådan vi älskar här hemma. Sillen smakade väldigt gott till skånsk kavring, potatis och ägg.…

  • Vi firar världsmästaren Arvid Rosengren

    Vi firar världsmästaren Arvid Rosengren

    I början av april kom Arvid Rosengren till Stockholm för att hyllas, han blev nämligen världsmästare i sommellerie 2016, i hård konkurrens med 60 andra länders bästa sommeliers. Arvid som bor och arbetar i New York City är inte ofta i Sverige men nu kom han på ett exklusivt besök hos Restaurangakademien för att firas…

  • Bocuse d’Or Sverige 2017

    Bocuse d’Or Sverige 2017

    Den 25 april presenterades kandidaterna, de kockar som tävlar i den svenska uttagningen den 12-14 september till Bocuse d’Or Europa som sedan äger rum sommaren 2018. Det är Svenska Bocuse d’Or Akademien som efter ansökan utser de tävlande kockarna. Foto: Viktor Fremling De åtta välrenommerade kockarna som ska tävla om platsen är: Sebastian Gibrand, Gibrands…

  • Chokladkaka med Guinness

    Chokladkaka med Guinness

    Det här är en maffig, saftig och helt underbar chokladkaka med glasyr av vit choklad som gör en chokladälskare lycklig! Stout i smeten ger chokladsmaken ett härligt extra djup (smakar inte öl). Kakan blir ännu godare efter en eller ett par nätter i kylen. Kakan passar extra bra när vi firar St. Patrick’s Day (17…

  • Tap Room – Combination

    Tap Room – Combination

    Tap Room Tap Room lanserar Combination Tap Room i Amaranten Clarion i Stockholm lanserar Combination, ett nytt matkoncept med en exklusiv meny i fem akter. Köket och baren kombinerar små smakupplevelser med spännande cocktails och de serverar menyn i baren, intill kockarna. Combination är fantastisk smakresa i en festlig men familjär och mycket trivsam barmiljö.…

  • Lars Wallin – Fashion Stories på Artipelag

    Lars Wallin – Fashion Stories på Artipelag

    Vår svenska couture-stolthet Lars Wallin firar 25 år som designer med jubileumsutställningen Fashion Stories på Artipelag, 4 november 2016 – 12 mars 2017. Idag öppnar utställningen och jag var där igår på presskonferensen. Vi träffade Lars Wallin, fick se den fantastiska utställningen och som grandios avslutning, smaka desserten Red Carpet. I samband med utställningen har Lars…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka