• Morotssoppa med apelsin och salsiccia

    Morotssoppa med apelsin och salsiccia

    Morotssoppa med apelsin och salsiccia Knallgul och glad morotssoppa En soppa som smakar mycket och är mättande behöver vi under den mörka årstiden. Soppa värmer och färgen piggar upp. De olika smakerna som morötter älskar passar så bra på hösten och under vintern. Soppan är knallgul och glad, tillagad på morötter, apelsin och brynt lök…

  • Strandhuset i Sibbarp i kanten av Malmö

    Strandhuset i Sibbarp i kanten av Malmö

    Sensommaren lider mot sitt slut och det är dags att ta säsongsfarväl av sommarens favoritmatställen och uteserveringar. Strandhuset i Sibbarp är ett av dem, en liten pärla i utkanten av Malmö. Bakom Strandhusets succé finns delägarna Pim Sahlgren (bild nedan), kock och Nina Christensson, känd malmökrögare som även driver de populära restaurangerna Bastard på Gamla…

  • Nutella cupcakes

    Nutella cupcakes

    Choklad och nutella kan aldrig gå fel, eller hur? Jag vet inte om det har undgått någon här att jag även skriver på Vin & Matguiden. Om ni följer den sajten blir det tyvärr mycket dubbelt från mig. Blunda då och läs alla de andra fina recepten. Här är just ett sådant. Roy Fares är också…

  • Pasta med kabanossås

    Pasta med kabanossås

    Pastarätt med sås på kabanosskorv, tomat, citron och gräddfil – jättegod twist på korvstroganoff. För många har vardagen nu kommit igång på allvar med jobb och skolstart och då vill vi ha tips på snabba och bra middagar. Den här pastarätten är snabb och lätt och hos oss är det en familjefavorit. Jag har lagat…

  • Lilla Ego i Vasastan, Stockholm

    Lilla Ego i Vasastan, Stockholm

    Lilla Ego, kvarterskrogen där Tom Sjöstedt och Daniel Räms lagar mat på högsta nivå, båda med titeln Årets Kock. Daniel vann 2013, Tom 2009 som även var medlem i Svenska kocklandslaget och nu har flera medaljer i bagaget från både VM och OS (se morakniven nedan). Första gången jag går till Lilla Ego bultar hjärtat lite extra när…

  • 3 limpor

    3 limpor

    Ingen tvekan om vilket bröd vi vill ha till prickigkorvmackan och ett glas kall mjölk, eller hur? Precis så här! 3 stora underbart goda limpor på mindre än 1 timme! Så ska vardagen se ut. Ingen jäsning – kall ugn – svisch. Brödet håller sig saftigt länge. Fler än jag som är evinnerligt trött på…

  • Torsk med ägghack på örter och rostad paprika och skirat smör

    Torsk med ägghack på örter och rostad paprika och skirat smör

    Lättlagad fisk med ägghack på örter och rostad inlagd paprika, serverad med mos och skirat smör. Vardagen får guldkant. Den rostade inlagda röda paprikan tillför sötma och syra från inläggningen och smakar inte som färsk, om nu någon är skeptisk till den. Den här vardagsrätten kan lätt uppdateras till festmat. Låt val av fisk bestämma…

  • Höstnyheter från Kronfågel

    Höstnyheter från Kronfågel

    Den 19 augusti var det presslunch hos Kronfågel där de presenterade sina höstnyheter. Produkterna kommer till butikerna i mitten av september, v38. Naturligtvis fick vi smaka på allt det nya och ni ser det på tallriken ovan. Varför visar jag bilden nedan med fokus på några salladsblad? Jo, för att det är Caesarsallad och det…

  • tunnbrödsrullar med kräftost och rostade tomater

    tunnbrödsrullar med kräftost och rostade tomater

    Tunnbrödsrullar med smak av söt rostad tomat och kräftost. Små godbitar som passar bra till drinken eller buffén. Den koncentrerade friska och söta smaken från de rostade tomaterna piggar upp kräftbordets smaker av salt, starka ostar och svamp. Rullarna passar bra som drinktilltugg under kräftsäsongen när man inte har kräftskiva men vill ändå ha lite…

  • Pastej piffad med kantareller och bacon

    Pastej piffad med kantareller och bacon

    Piffad leverpastej med kantareller, bacon och lök för paté- pastejälskaren. Kanonbra sätt att använda rester – enkel leverpastej blir lyxig och extra god. Jag hade kantareller och aprikosmarmelad över efter några rätter till kräftskivan och funderade på vad jag skulle kunna använda det till. Jag hade även en bunt bladpersilja. Då kom jag på att…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka