• Tapas med kräftor, aioli, citron och ost

    Tapas med kräftor, aioli, citron och ost

    Tapas med kräftor Härliga tapas med kräftor som förrätt eller aptitretare med kräftstjärtar, aioli, citron, dill och en ostbit. Vi älskar goda klassiska kombos som går snabbt att göra och ser läckert ut. Varför krångla till det? Sommarkvällarna är så underbara just nu. Vi vill grilla så ofta vi kan men också hinna äta massor…

  • Ananaspaj – 90-talsklassikern

    Ananaspaj – 90-talsklassikern

    Ananaspaj 90-talsklassikern Minns ni ananaspaj från 90-talet? Ananaspajen är en klassiker från 90-talet, ett barndomsminne för många, nostalgi för oss andra. Den här pajen blev en succé när den dök upp. Det finns väl ingen idag som vet var den kom ifrån. Den sattes fram på alla kalas och fester. Den bjöds på i fikarummen…

  • Två dippsåser till kräftorna

    Två dippsåser till kräftorna

    Två dippsåser till kräftorna Två dippsåser att doppa kräftorna i Var så god,  två goda dippsåser till kräftorna – vitlök och citron. En vitlökssås till fisksoppa, fisk eller kräftor och andra skaldjur men en sås som även är god till grönsaker och grillat. Med andra ord en enkel, himla god liten majodipp. Inga krångligheter. Såsen…

  • En frisk Österlenare

    En frisk Österlenare

    Här kommer ett tips på en underbar sommarsnaps, blommig och med tydliga toner av citron. Den är god hela sommaren och även nu till kräftkalaset. Örterna kommer från Österlenkryddor i Skåne. De har en gårdsbutik men alla deras kryddor finns även att köpa i deras webshop. Finns inte kryddan i webshopen ringer man och beställer…

  • Kräftlag till frysta kräftor

    Kräftlag till frysta kräftor

    Frysta kräftor blir godare om du har tid att koka en ny lag åt dem där de kan ligga och dra över natten. Väl värt besväret. Låt dem ligga och dra i kylen i cirka ett dygn. Vill man undvika socker blir lagen ändå jättebra och god. Många tycker nuförtiden att socker i kräftkoket är…

  • Filmjölksbröd

    Filmjölksbröd

    Saftigt, lättbakat bröd på filmjölk med riktigt knaprig skorpa – så gott att man himlar med ögonen efter första tuggan. Det här receptet fanns en gång på filmjölkspaketen. Smaken på brödet passar till det mesta men speciellt bra blir det till sill, skaldjur och ost. Vår favorit är en skiva filmjölksbröd med hemgjord, härlig räkröra.…

  • Lyxsnurror

    Lyxsnurror

      Lyxsnurror med dillkräm, rödlök och löjrom – frasigt och krämigt gott. Klassikern i min tappning. Det kan inte bli godare till kall öl och nubbe. Det blir ungefär 25 st snurror, så beräkna själv mängderna efter hur du serverar dem – till exempel drinktilltugg eller del av buffé. Köp gärna löjrom om plånboken tillåter…

  • Kantarellpaj med västerbottensost

    Kantarellpaj med västerbottensost

    Äntligen kräftsäsong! Nu kommer en liten ström av recept och tips till kräftkalaset. Ingen kräftskiva utan kantarellpaj så vi börjar där. Den här pajen har en touch av aprikos. Vi har våra favoritrecept av de goda tillbehören som alltid kommer fram vid de traditionella högtiderna. Ibland är det kul att testa helt nya smaker och…

  • Cheesecake med vit choklad, lime, kolasås och macadamianötter

    Cheesecake med vit choklad, lime, kolasås och macadamianötter

    Klassisk bakad cheesecake, här smaksatt med en aning vit choklad och frisk lime, sedan toppad med kolatäcke med knapriga rostade macadamianötter. Den 30 juli varje år firar man National Cheesecake Day i USA. Gillar man cheesecake är det väl bara att hänga på, eller hur? Jag har använt mitt grundrecept på New York Cheesecake som…

  • Jordgubbstarte – Tarte aux Fraises

    Jordgubbstarte – Tarte aux Fraises

    Tarte aux fraises – mördegspaj fylld med hemlagad ljuvlig vaniljkräm och toppad med jordgubbar är i sin enkelhet oslagbart gott. Eller fylld med andra bär eller frukter, fortfarande lika gott. När jag väljer kakkonstverk till kaffet i Paris, blir det oftast en tartelette för de ser alltid godast ut med färgkaskader under glansiga gelétäcken, fyllda…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka