• Sliders med friterade räkor och gurkdressing

    Sliders med friterade räkor och gurkdressing

    Miniburgare eller sliders som de kallas, i smarrig variant med nyfriterade räkor och gurkdressing. Lite pillrigt att göra men enkelt att lyckas. De här godbitarna smakar inte som allt annat så det är väl värt besväret. Om du bakar eget bröd blir det fantastiskt gott (men det gjorde inte jag, smakade ändå jättegott). En väninna kom…

  • Sophies Canelé – franskt café och bageri i stockholm

    Sophies Canelé – franskt café och bageri i stockholm

    Nu har Sophies Canelé öppnat, ett nytt café och bageri på St Eriksgatan 81, vid St Eriksplan, Stockholm. I maj berättade jag om den underbara lilla franska kakan Canelé och Sophie Maillard. Jag träffade då Sophie över en kopp kaffe och ville höra hur arbetet med caféet fortskred. Sophie var mitt uppe i ombyggnaden av…

  • Rökt laxsallad med mozzarella och melon

    Rökt laxsallad med mozzarella och melon

    Svalkande och snabb sommarsallad i värmen. Mozzarellan är len och mjuk, melonen söt och frisk och tillsammans med rivig syrlig vinägrett, pepprig ruccola och smakrika salta krutonger blir några skivor rökt lax en snabb och lyxig sommarsallad. Har du fler gröna blad i kylen eller i trädgården är det bara att blanda i och njuta.…

  • Ugnsbakad lax med fetaost

    Ugnsbakad lax med fetaost

    Sommarfräsch lyx med ugnsbakad färsk lax med anistoner i bakgrunden till det salt-syrliga-söta fetatäcket. Servera med grönt och kanske några färskpotatisar. Laxen har blivit min favorit den här sommaren och den görs i ett nafs. Däremot tycker jag att värmda laxrester är vidrigt. Jag gör aldrig mer än vi äter upp. Måtten på kryddorna är…

  • Corona Lemon Float & Amarillo White Peach

    Corona Lemon Float & Amarillo White Peach

    Här är resultatet av mina försök att blanda några egna öldrinkar. Smakerna är ganska självklara så jag behövde inte tänka så långt. Öl med fruktiga inslag borde gå väl ihop med apelsin och persika. Corona som serveras med limeklyfta borde gå bra ihop men en skvätt tequila och citron. Däremot var idén med att använda…

  • Öldrinkar och ölcocktails

    Öldrinkar och ölcocktails

    Idag, den 15 juli (tredje onsdagen i juli årligen) är det Ölets Dag, en hyllning till den svenska öltraditionen, instiftat av Sveriges Bryggerier 2012. Det har väl inte undgått någon i att öl blir mer och mer poppis. Till och med de mest ointresserade och de som aldrig dricker öl ler åt det gamla begreppet…

  • Snurror – världens godaste tilltugg

    Snurror – världens godaste tilltugg

    Frasiga salta snurror med kaviar och Västerbottenost – finns det ett godare tilltugg? Nä. Det finns många olika snurror men just de här älskar vi. Oslagbara som drinktilltugg. Passar perfekt till alla våra högtider, framför allt i närheten till sill- och fiskbordet. Kanongott till en kall öl på sommaren. Varför inte äta snurror till kräftorna?…

  • Brasserie Makalös i Hotel Kungsträdgården, Stockholm

    Brasserie Makalös i Hotel Kungsträdgården, Stockholm

    Brasserie Makalös – så franskt det kan bli utan att vara i Frankrike. Brasserie- och bistromat är supertrendigt och det låter franskt på många håll i landet för tillfället. Men, en sak är att låta franskt och följa trenden, en helt annan att verkligen ha förmågan att servera genuin fransk enkel mat. Det kan Brasserie…

  • Drömtårta

    Drömtårta

      Drömtårta –  smakar barndom och kaffekalas med fyllda kakfat och hemgjord saft. Precis som en vanlig Kladdkaka måste en klassisk Drömtårta finnas på en matblogg med stil, eller hur? Jag letade idéer i ’högarna’ till kräftorna i augusti och stötte på en handskriven sida med recept på Drömtårta som jag fått av Kerstin. Hon…

  • Görvälns slott

    Görvälns slott

    Görvälns Slott får högsta betyg. Mat i mästarklass. Denna fina sommarkväll, sista lördagen i juni, kliver vi ur bilen för att äta middag på på Görvälns Slott i Järfälla (en halvtimmes bilfärd från centrala Stockholm). Vi vet ingenting om stället mer än att det ska vara god mat. Slottet ligger intill Mälaren. Det är soligt,…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka