• Burrata med kanderade tomater, ruccola och sparriskräm

    Burrata med kanderade tomater, ruccola och sparriskräm

    Burrata, denna underbara pimpade buffelmozzarella med krämigt gräddigt inre, här serverad med sparriskräm och söta tomater. Ät med bröd eller krutonger. Precis som mozzarellan är även den här osten god med de enkaste tillbehören – solmogna tomater och fin olivolja. Jag gillar burrata för att det är så lätt att skapa en god rätt och…

  • Rebujito – sommarcocktail

    Rebujito – sommarcocktail

    Rebujito – sommarens uppfriskande cocktail eller spritzer med sherry och fruktsoda. Ny favorit! I spanska Andalucía dricker man denna traditionella jättegoda cocktail. Läskande i värmen och inte starkt. Rebujito Servera 1/3 kyld La Guita Manzanilla sherry (min favorit) med 2/3 kyld 7up eller Sprite över is i ett cocktailglas. De lokala invånarna i Andalucía hävdar…

  • Gräddsill med ägg

    Gräddsill med ägg

    Gräddsill med ägg   Gräddsill med len smak Den här sillrätten är gräddigt len, mild och enkel i smakerna. Rätten passar på sillbordet eller som lunchrätt. Varför inte som en kvällsmacka till ett glas öl och en nubbe. Kavring och/eller potatis är också gott till. Såsen enbart smakar bra till en grillad fiskbit med potatis eller…

  • Parmesangratinerad Caesarblomkål

    Parmesangratinerad Caesarblomkål

      Nu när blomkål är i säsong och skördas runt hörnet är de extra goda, små och gulliga. Vilket bra tillbehör till det grillade! Eller som ensamrätt med lite extra grönt! Passar bra på en köttfri måndag. Kål är fantastiskt gott och nyttigt. Dessutom lågt kolhydratinnehåll (vilket håller vårt blodsocker i schack). Och ordentligt mätta…

  • Sallad med spetskål, brynt smör, hasselnötter och gris

    Sallad med spetskål, brynt smör, hasselnötter och gris

    Nu är det spetskålstider och det är så himla gott. Här har jag gjort en god sommarsallad som serveras ljummen. Lägg tid på att få köttet mört och saftigt. Resten av salladen går sedan supersnabbt att få ihop. Det som gör salladen speciell är libbsticka och brynt smör (det senare gott till det mesta :))…

  • Matfestivalen smaka på Stockholm

    Matfestivalen smaka på Stockholm

    Festivalen Smaka på Stockholm ägde rum 4-7 juni (2015) och höll till i Kungsträdgården. Jag blev mycket imponerad och glad – vilken hög kvalitet på hela jippot! Som nyinflyttad stockholmsbo är det första gången jag är här. Det är fantastiskt när urban street food och coola food trucks blandas med Guide Michelin-stjärnor, klassiskt från västkusten,…

  • Ny hamburgare och om att hitta i ny stad

    Ny hamburgare och om att hitta i ny stad

    Att flytta till en ny stad är inte lätt. Ingenting känns hemma. Allting är nytt, annorlunda och känns bakvänt. Det tar längre tid att förflytta sig för man hittar inte. Varenda hörn av staden är främmande, inte kända gamla kvarter. Malmö är platt. Stockholm är backe upp och backe ner. När jag vant mig vid…

  • Om konsten att hacka lök

    Om konsten att hacka lök

    Älskade lök! Här kommer en minikurs i allt viktigt du behöver veta om lök och konsten att hacka den. Jag har skrivit om detta viktiga ämne tidigare. Alltför få matlagare känner till hur lätt rå lök kan smaka illa om den inte hanteras rätt. Så, inför sommaren med lök på grillspetten, i såserna, rå i…

  • Croissant- och Nutellapudding

    Croissant- och Nutellapudding

    Ugnsbakade croissanter med nutellafyllning som får ett knaprigt täcke och blir ljuvligt krämigt i mitten. Minns ni att jag gjorde en Croissant- och bourbonpudding i december? Det blev så otroligt gott. Efter den succén har jag testat med olika smaker. En favorit (såklart) är pudding med Nutella. Inte precis en överraskning att söte mannen hoppade…

  • Risonisallad med asiatiska smaker

    Risonisallad med asiatiska smaker

      Fantastisk risonipasta! Idag slår jag ett slag för denna otrendiga superanvändbara pasta. Risoni är den lilla pastan som ser ut som ris. Pastan blev populär och trendig för en tio år sedan och fanns med på många sommarbufféer. Trender faller i glömska för en massa nytt, hälsosamt och roligt som pockar på uppmärksamhet. Nu…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka