• Bryssel- och grönkålssallad

    Bryssel- och grönkålssallad

    Kål är riktigt bra basmat, väldigt nyttigt och skuren blir den bara ännu nyttigare. Äter man dessutom lågkolhydratkost finns den på bordet många dagar i veckan, i olika former. Här är en variant på strimlad rå grön- och brysselkål – kungar av nyttigheter. Den här robusta kålsalladen är väldigt matig och en bra bas till…

  • Nobissås – den klassiska berömda

    Nobissås – den klassiska berömda

    Nobissås – den klassiska berömda   Nobissås skapad av Werner Vögeli Nobissåsen ligger i toppen på min favoritsåslista. Nobissås, Operakällarens klassiska recept är skapat av Werner Vögeli – genialiskt gott. Testa! Om du aldrig gjort Nobissås – testa! Jag gör den om och om igen och den är hysteriskt god till grillat. När vi inte…

  • Bocuse d’Or och Gastronord

    Bocuse d’Or och Gastronord

      Den här veckan är jag i Stockholm för att se den stora världstävlingen Bocuse d’Or och besöka matmässan Gastronord. Jag kommer att skriva mer om veckan senare men här kommer en hälsning så länge. En stor skål för vår Tommy Myllymäki och svenska teamet som igår kammade hem det guldet i Bocuse d’Or. Skandinavien…

  • Rostad och gratinerad blomkål med danska kålpølser

    Rostad och gratinerad blomkål med danska kålpølser

      En av tusen fördelar med att bo i underbara Malmö är förstås närheten till Köpenhamn och Danmark. Dit åker vi ofta och handlar godsaker, sånt vi typiskt inte kan köpa hemma. Är man uppvuxen i Malmö får man naturligt många danska favoriter med åren. Under senaste turen till Köpenhamn blev det ett paket kålpölser.…

  • Kall sås med sriracha och citron

    Kall sås med sriracha och citron

    För mig är såsen ofta huvudnummer. Jag började laga mat genom att lära mig göra goda såser – bruna, vita, redda, kalla, tjocka, tunna, med grädde, sky, buljong. Jag var en fena på fonder innan jag kunde steka kött. Inga arbetstimmar är bortkastade på en bra sås. I den här busenkla snabba kalla såsen möts…

  • Pasta med färsk korv och tomat

    Pasta med färsk korv och tomat

    I min köttaffär på Limhamn Jag: Jag är sugen på att laga pasta ikväll. Det får gärna gå snabbt. Hjälp mig komma på något gott! Kötthandlaren: Vi har nygjorda färska korvar. Ta bort skinnet, fräs köttet och gör en enkel god tomatsås till. Jag: Vad innehåller korven? Kötthandlaren: Skånsk ungtupp, parmesan, schalottenlök, vitt vin, vitlök…

  • Hemgjord majonnäs

    Hemgjord majonnäs

    Hemgjord majonnäs Den godaste majon gör du själv Det enda tillfället jag gillar smaken av köpt majo är till räkor eller på räkmackan och då är det bara en som duger för mig. Alla andra tillfällen föredrar jag att snabbt göra min egen. Många säger att det är så svårt, den kan skära sig och…

  • Burek

    Burek

    Feta, melon och mynta är en match-in-heaven sommarkombo. Solsken, en bit burek och en sval sallad på melon, gurka och rostad mandel låter som en bra idé. Eftersom anis är en annan av fetaostens smakkompisar kanske ett glas pastis eller ouzo smakar bra till? Måste testas. Burek är en rätt där filodeg varvas med fyllning.…

  • Blondiner med citron och vallmofrön x 2

    Blondiner med citron och vallmofrön x 2

    Blondiner x 2? Ja, det får bli två varianter hemma hos oss – en sötsöt och en lowcarb (få kolhydrater). Min långa smala man älskar (och tål) godsaker och kolhydrater i alla former. Jag däremot går upp i vikt medan jag rör smeten till kladdkakan. Han ska inte behöva avstå för min skull så jag…

  • Fräsch, nyttig, vacker och vansinnigt god lax

    Fräsch, nyttig, vacker och vansinnigt god lax

    Här kommer ett recept från Elle mat&vin som ni ska bokmärka – receptet vi alla letar efter och önskar att vi hittar när det är dags att planera en fest. Detta är perfekt till en stor middag eller buffé. Lätt att göra och många smaker som gör alla helnöjda. Serveras ljummen – enkelt. Passar till…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka