• Banankaka – grundreceptet

    Banankaka – grundreceptet

      En sådan här kaka är storslagen i det tysta. Den ser inte mycket ut. På efterrättsbuffén skulle den inte bli först vald. Det vill säga, om man inte vet hur god denna saftiga, chokladiga och lite kladdiga kaka är. Den här kakan är ett säkert kort. Den är inte heller översöt vilket faller mig…

  • Fröknäcke – tunt och krispigt

    Fröknäcke – tunt och krispigt

    Fröknäcke – tunt och krispigt Godaste fröknäcket Detta var det krispigaste fröknäcket jag hittills gjort. Ett perfekt och nyttigt snack. Så gott att det alldeles för snabbt tar slut i burken :)) En burk fröknäcke i present Det var en extra rolig dag igår för jag fick besök från Malmö. När min saknad efter familjen…

  • Brie- och mascarponedip med kanderade pecannötter & äppelskivor

    Brie- och mascarponedip med kanderade pecannötter & äppelskivor

    Ugnsbakad krämig brie och mascarpone med ett täcke av rostade kanderade pecannötter som serveras med bröd och syrliga äppelbitar. Sååå gott! Jag har gjort den här dippen några gånger. Första gången blev den perfekt, vid ett senare tillfälle blev den inte så bra. Det är typiskt mig att följa ett recept första gången och sedan…

  • Kyckling med äpple, lime, chili & jordnötter

    Kyckling med äpple, lime, chili & jordnötter

    Supersnabb och kalasgod kycklingrätt för hela familjen. Sött, salt, syrligt och lite chilihetta blandas i krämig sås med jordnötssmör. Jag har skrattat mig halvt fördärvad medan jag fotade. Inte första gången koriander och chili ser ut som värsta julkransen när man fotar lite ovanifrån. Det är ju för sjutton snart påsk. Julkrans…ha ha…inte rätt vibe…

  • Kv. Åkern i Malmö

    Kv. Åkern i Malmö

    Jösses, så mycket mat jag hann smaka/äta under mitt malmöbesök förrförra veckan. Jag var tvungen att strama åt duktigt (ouch) när vi kom hem men det var det värt. Så nu sitter jag med en brödkant och lite vatten och minns. Det finns så mycket bra mat i Malmö och nivån är på många håll…

  • Hel ugnsrostad kyckling med ramslök

    Hel ugnsrostad kyckling med ramslök

    Nu står ramslöken som små spön i skogens skuggiga backe. Bokstavligen. Det är ett hoppfullt vårtecken. Jag hade en fin gårdskyckling som jag ville göra hel i ugnen. Jag älskar hela fåglar för jag får ofta ut 2-3 måltider till mig och söte mannen och det är en utmaning att hitta på nya rätter med…

  • Dillpestosås till fisk

    Dillpestosås till fisk

    Dillpestosås Dillpestosås till fisk Dillpestosåsen hör ihop med det här tidigare laxreceptet men jag tycker att den är perfekt till fisk i allmänhet och förtjänar ett eget inlägg. Annars hittar man den bara om man vill göra just det receptet. Receptet kommer ursprungligen från Elle Mat & Vin. Såsen är lätt att göra och det är…

  • Pannacotta campari-orange

    Pannacotta campari-orange

    Bittert är en av de nya smakerna som kommer starkt under 2015 enligt trendanalyserna. Bittert är inte så lätt att ta till sig och vi upplever bittert väldigt olika. Bittert är intressant och vi kommer att få se många nya kombinationer framöver. Den här kombinationen däremot är inte ny utan så klassiskt det kan bli.…

  • Fläskpannkaka LCHF

    Fläskpannkaka LCHF

    Fläskpannkaka Klassisk fläskpannkaka LCHF Den här fläskpannkakan passar alla, inte bara lchf:are. Den är väldigt mättande och perfekt lunchmat. Receptet är Airams och tillhör numera lchf-klassikerna. Jag kan nästan göra den medan jag blundar. Jag har två små tricks som gör fläskpannkakan godare tycker jag. Mina tricks är att jag lägger ett bakplåtspapper i min…

  • Citronkyckling med burrata och tomatsallad

    Citronkyckling med burrata och tomatsallad

      Nu längtar vi efter värme, ljus och färg. Den här salladen sprakar av färg så jag kunde inte motstå den. Ser det inte gott ut? Det bästa ordet att beskriva salladen är fräsch – citron och mynta gör salladen solig och pigg, ruccolan är pepprig, burratan eller mozzarellan är krämig och passar klassiskt fantastiskt…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka