• Halvtomt eller halvfullt?

    Halvtomt eller halvfullt?

    Jag var nyss i Malmö i fem dagar och hälsade på efter att ha varit borta i fyra månader. Att komma tillbaka kändes först konstigt men sedan var allt väldigt snabbt som vanligt. Jag förstod att allting finns kvar, det är bara jag som har flyttat på mig. Att vara borta fyra månader är ingen…

  • Kladdkaka med nougat och macadamianötter

    Kladdkaka med nougat och macadamianötter

    Kladdkaka med nougat och macadamianötter Varianter på vår älskade kladdkaka får vi inte för många av, eller hur? Idén hittade jag för något år sedan i Mitt Köks men receptet är ändrat. Eftersom macadamianötter kanske är den godaste nöten jag vet och nougat, precis som Nutella, en ingrediens som aldrig kan bli fel, var detta…

  • Vilken dag

    Vilken dag

      Idag på morgonen sammanstrålade jag med söte mannen som också kommit ner till Malmö. Vi har lastat in bagaget i vår väns lägenhet som vi lånar över helgen. Vi var hungriga och köpte med oss lite frukost från Systrar och Bröder, vårt gamla favoritställe. Vattnet till kaffet kokar på gasspisen. Jag har tagit första…

  • Tacopaj – lowcarb

    Tacopaj – lowcarb

    En tacopaj är inte lika poppis som tacos men jag tror att den inte kommer långt efter, inte hos oss i alla fall. Eftersom jag försöker hålla mig till lowcarb äter jag inte tortillas och majsprodukter och då känns inte tacos lika kul. Istället passar en tacopaj fint. Antingen gör man pajen som ett komplement…

  • Gör din egen tacokrydda

    Gör din egen tacokrydda

    Jag vill dela med mig av tacokryddan jag har gjort ända sedan Airam och Dahlqvists kokbok kom ut 2009. Innan dess hade jag inte ens tänkt på att jag kunde göra min egen. Gör man sin egen blandning har man koll på innehållet och kvalitén. Man slipper dessutom en massa socker, glutamat och annan skit.…

  • Chokladkolasås

    Chokladkolasås

    Den här versionen av chokladsås kokar lite längre och blir lite tjockare så jag beskriver den som en chokladkolasås. Den är barnsligt god. Justera själv konsistens och smak genom att ta mer eller mindre av ingredienserna. Häll såsen varm över vaniljglass så att glassen smälter lite. Strö över lite goda nötter och lyckan är fullständig.…

  • Vårförälskelse – Canelés de Bordeaux

    Vårförälskelse – Canelés de Bordeaux

      På våren är det lätt att bli förälskad. Man kan inte planera för sånt, inte förbereda sig. Plötsligt bara händer det. Mig drabbade det på Café Pascal i Vasastan. Jag står vid kassan och ser den! En liten brun minikaka, kanske 5 cm hög. Vad är det? Jag har aldrig sett en sådan förut.…

  • Ostälskaren som blev sur på festival

    Ostälskaren som blev sur på festival

    Säg ost och jag hoppar, säg ostfestival och jag sitter redan på tunnelbanan! På Facebook läser jag att vi ostälskare kan njuta tre dagar på Nordiska museet den 13–15 februari. För att uppmärksamma den svenska osten arrangerar Nordiska museet tillsammans med SP Food and Bioscience och Lantbrukarnas riksförbund en ostfestival för andra gången. Programmet är…

  • Bakad bananlök med ädelost

    Bakad bananlök med ädelost

    I tider då vegomaten får ett större utrymme på våra matbord tycker jag att till exempel lök är en fantastisk råvara att jobba med och är väldigt gott. Det finns många sorter att välja mellan – vit, gul, röd, liten, stor, avlång eller rund. Lök ingår i många rätter och är en viktig bas men…

  • Vispad creme fraiche

    Vispad creme fraiche

    Vispad creme fraiche Men hur? Vad är vispad creme fraiche? Jag förstår att jag för många slår in vidöppna dörrar med detta inlägg  men som jag skrivit flera gånger förut: Om det så bara är en enda person, kanske en nybörjare, detta kan hjälpa, är det lönt. I många recept står det att man ska vispa…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka