• Paella på blomkålsris med räkor och kyckling

    Paella på blomkålsris med räkor och kyckling

    Blomkålsris är bra mat och superpopulärt, det går att ersätta ris i många rätter. Jag testar olika recept och idag har gjort om paella med blomkålsris. Det blir såklart inte en riktig paella men gillar man smakerna i paella, vill äta mer grönt och är förtjust i blomkål blir detta perfekt. Ibland får man stretcha…

  • Le Rouge i Gamla Stan

    Le Rouge i Gamla Stan

    Idag den 15 oktober 2015 hälsas vi välkomna av nya ägare – Bockholmengruppen – till anrika Le Rouge i Gamla stan (Stockholm). De har behållit inredningen i källarlokalen som går i Moulin Rouge-stil med röd sammet och gulddetaljer. Däremot är menyn ny – en restaurang fylld till brädden av entrecôte, lax och vin! Maten är…

  • Hummus – extra god med tahinidressing

    Hummus – extra god med tahinidressing

    Att doppa bröd i hummus är så himla gott. I somras lärde Rina mig hur man kan ta hummus till ytterligare en nivå. Hon gör en tahinidressing som hon breder ut över hummusen innan hon ringlar olivolja över, pudrar med cayennepeppar och avslutar med färska persiljeblad och oliver. Hummus 1 brk kokta kikärter – ca…

  • Soppa på grönkål och kronärtskockshjärtan

    Soppa på grönkål och kronärtskockshjärtan

    Soppa på grönkål och kronärtskockshjärtan   Grön och nyttig soppa Måndag och en god grön nyttig soppa. Receptet är en bas som kan varieras i smak och tillbehör. Välj tillbehör efter humör och hur hungrig du är. Använd t ex rester – lägg i kokta potatisbitar, stekt fläsk- eller baconbitar, annat färdiglagat kött eller korv.…

  • Tahini – gör din egen på 10 minuter

    Tahini – gör din egen på 10 minuter

    Tahini – sesampasta – är perfekt smaksättare i grytor, soppor, såser, dippor, röror, dressingar o s v. Smakar underbart tillsammans med citron i t ex en dressing. Tahini smakar nötigt och passar till exempel jättebra till grönsaker, bröd, bulgur, couscous och andra gryn. Den kan även användas i sötsaker, desserter och bakverk. Att ha en…

  • Bak- och chokladfestivalen

    Bak- och chokladfestivalen

    Bak- och chokladfestivalen pågår på Stockholmsmässan (Älvsjö) den 8-11 oktober, 2015. Man köper en biljett (160 kr, köp på nätet 140 kr) och får samtidigt även inträde till mässan Hem, Villa & Bostadsrätt. På de olika festivalscenerna får man lära sig massor om bakning av flera kända konditorer. Tävlingen Årets Konditor pågår och idag fredag kl 15…

  • Brösarps gästgifveri

    Brösarps gästgifveri

    På Brösarps Gästgifveri i lilla skånska orten Brösarp har tiden stått stilla, åtminstone delar av matsedeln. Precis som det ska vara. Hit kommer man för att äta Skånes bästa äggakaka eller en traditionell österlensk Blå tallrik med sill, ål, lax, löjrom, ägg med ost och kavring. Vi hittar även skånskt Revbensspjäll med rödkål och äpplemos (som…

  • Curbside foodtruck

    Curbside foodtruck

    Curbside Foodtrucks burgare kan varmt rekommenderas för deras goda kött – saftigt och perfekt stekt. På Stockholms gator vimlar det av populära foodtrucks. För att hålla koll på dem alla finns det appar och olika sajter till hjälp. Det kan även vara bra att känna till för besökare i huvudstaden så man kan hitta och…

  • Snabb kaffeglass

    Snabb kaffeglass

    Snabb kaffeglass Kaffesmak i snabba desserten En dag skulle vi fira kaffets dag och då letade jag efter något gott med kaffe. Resultatet av letandet blev en snabb kaffeglass. När jag letade hittade jag tillbaka till den här gamla klassikern som för längesen dök upp i något tv-program med matlagning, om jag minns rätt. Du…

  • Pommes Boulangère – potatisgratäng

    Pommes Boulangère – potatisgratäng

    Pommes Boulangère Potatisgratäng utan grädde och ost Pommes Boulangère (uttalas ungefär påm boulantjääär) är en fransk klassisk potatisgratäng med krispigt täcke, bakad i ugn med bara buljong, helt utan grädde och ost. Idag har jag smaksatt med skånska smaker – Pantofflesalt, buljong och lök stekt i äppelbalsamvinäger från Kivik. Men man kan smaksätta sin Pommes…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka