• Chèvrepaj med rostad paprika

    Chèvrepaj med rostad paprika

    Chèvrepaj med rostad paprika Chèvrepaj – testade en ny paj ”Dag, jag har testat en ny paj! Vill du ha?” ”Vad är det för paj?” ”Det är en chèvrepaj med rostad paprika.” ”Nej tack!” !!???! Jag smakade en bit. ”Dag, du måste smaka!” Överraskande gott Söte mannen blir helt paff. Chèvrepajen är underbar och smakar…

  • Krispig lowcarb pajdeg – världens godaste

    Krispig lowcarb pajdeg – världens godaste

    Krispig! Knaprig! Chrunchy! Jaaa, tack! När man äter lchf eller lågkolhydratkost (lowcarb) längtar man alltid extramycket efter tuggmotstånd och krispighet, lite crunch. Många struntar i att göra paj för det blir ändå inte gott. Ha, säger jag! Gör den här och du vill sedan göra pajer hela tiden. Använd den som grund och laga dina…

  • Kladdkaka rakt-upp-och-ner

    Kladdkaka rakt-upp-och-ner

    Kladdkaka Kladdkaka – den klassiska Jag kom på en förfärande tanke – ingen kladdkaka på bloggen! Tänk om någon går in på bloggen och letar efter ett recept på kladdkaka och det inte finns något. Det får inte hända. På en blogg med självaktning bör ett grundrecept på finnas. Det får gärna finnas en massa…

  • Coleslaw med äpple, wasabi och forellrom

    Coleslaw med äpple, wasabi och forellrom

    Jag fullkomligt älskar den här typen av sallader! Kan det bli nyttigare och fräschare? Jag hade ett par ändbitar färsk lax över och ville ha en matig (lowcarb) sallad till. Jag hittade ett av Lisa Förare Winbladhs gamla recept ur Sydsvenskan som jag sparat –  Coleslaw med äpple, wasabi och forellrom. Jag älskar, som bekant,…

  • Blomkålsris – genialiskt snabbt utan att riva

    Blomkålsris – genialiskt snabbt utan att riva

    Kanske de flesta redan har prövat blomkålsris men om du inte har gjort det bestämmer jag härmed att du ska ge det en chans. Vilken nyttig bra mat! Få kolhydrater vilket betyder att blodsockret hålls i schack och det är bra för alla. Många har testat och älskar det. Vissa har testat, tycker det är…

  • Viktig insikt om mys

    Viktig insikt om mys

    Viktig insikt om mys Mys är inget för mig. Eller? Jag är allergisk mot ordet mys. Jag har aldrig riktigt förstått mig på det. Mys är för mig så pretentiöst och provocerande, det ställer krav och skapar så höga förväntningar. Jag suckar och fnyser åt klyschorna. Jul- och glöggmys liksom toppar eländet och jag reagerar…

  • Genialt sätt att klä en form med bakplåtspapper

    Genialt sätt att klä en form med bakplåtspapper

    Tips till bakplåtspappersstressade personer. Ni som alltid känt till detta trick kan bara medkännande tänka hur det varit för er om ni inte känt till det. Sådana här triviala saker delar man typiskt inte med sig av för det är ju sånt alla känner till, eller hur? Klä en form med bakplåtspapper står det i…

  • Cheesecake med amarettobotten och ugnsbakade plommon i vanilj

    Cheesecake med amarettobotten och ugnsbakade plommon i vanilj

    Det är kul att variera sina cheesecakes. En klassisk NY cheesecake är enligt mig oslagbar men det är kul att hitta nya goda varianter. Jag fastnade för den här cheesecaken för den är vacker och den har amarettokakor och shortbread i botten. Det visade sig att även denna är skapad av Donna Hay. Hennes kännetecken…

  • Vitlöksdip

    Vitlöksdip

    Den här dippen gör jag ofta – till fisksoppa, fisk eller skaldjur. Den är alltid med på tallriken när vi äter kräftor – ett måste att doppa brödet i :)) Den är även god till grönsaker eller grillat. En enkel, himla god liten majodip med andra ord. Inga krångligheter. Vitlöksdip 2 dl majonnäs (gör du…

  • Fisk- och skaldjurssoppa

    Fisk- och skaldjurssoppa

    I receptsamlingen behöver man minst en god, snabb och enkel bas till fisksoppa. Basen ska vara lätt att få till och sedan kan valet av fisk och skaldjur bestämma nivån på hur festligt det ska vara. Den här soppan är min favoritbas. Jag har lagat den i många varianter under åren. Man ska helst ha…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka