-
Sommartomat med dressing
Sommartomat med dressing Sommarens drottning på tallriken Om du smakar den här sommartomat med dressing kommer du att servera den hela sommaren, så snart tomaterna duger. Sedan kommer du att servera den om och om igen, varje år, och bjuda alla dina vänner på den. Det var min kockvän Magnus Johansson (bild nedan), han med…
-
Ursprungsbeteckning AVA i USA
AVA – USAs ursprungsbeteckning 1980 beslutade USA att införa ett system med ursprungsbetecknade viner. Systemet kallar de AVA vilket står för American Viticultural Area. Beteckningen liknar Frankrikes appellationssystem i grunden men mycket skiljer systemen åt. I AVA-systemet ser vi inte de stränga appellationsregler som i Frankrike och de strikta regelverk som finns inom EU. AVA syftar mest till…
-
Kantareller och kräftor till ostpaj
Sallad med kräftor och kantareller Det här är en härlig sallad med kräftor och kantareller serverad med sötsyrlig aprikosvinägrett och färska aprikoser. Kräftor, kantareller och aprikos är en fin kombo och de infaller säsongsmässigt ganska samtidigt. Testa om du inte har smakat! Ostpajen är klassiskt tillbehör En ostpaj till kräftorna är populärt och alltid gott.…
-
Potage på potatis och rökt fläsk
Potage på potatis och rökt fläsk Soppa med härlig konsistens Vad kan vara mer omfamnande, värmande och mättande än en soppa när vi är lite frusna och hungriga? Soppan, eller potage som jag här kallar den, finns i Myllymäkis kokbok Potage & buljong. Det är en formidabel kokbok vill jag nämna i förbifarten, precis som…
-
Äppeldessert i lager
Äppeldessert med varvade godsaker Lager av äpplen, kaka, fluff och kolasås Det här är en otroligt ljuvlig äppeldessert med första höstkänslan. Jag varvar mjuk pepparkaka och stekta äpplen med kanelkolasås och mascarponefluff. Behöver jag säga mer? Är ni många är det bara öka receptet. Sånt här varvande med olika ingredienser får gå på känsla…
-
Glasstårta Ferrero Rocher
Glasstårta Ferrero Rocher Födelsedag med glasstårta Om söte mannen fyller år, älskar glass, nutella och Ferrero Rocher, borde väl en kombo av alla tre få honom att känna sig speciell på sin dag?Ja, han blev så glad. Det ser gott ut och det blev supergott. Snabbaste glasstårtan Snabbare glasstårta går nog inte att göra. Ibland är…
-
Knäckig äppelkaka
Knäckig äppelkaka Ugnsbakade svenska äpplen Äppeldessert och äppelkaka är det självklara valet på höstkanten. Det passar lika bra till fikat som till dessert. Våra svenska äpplen, som långsamt mognar i höstsolen, smakar såklart extra gott. Den här knäckiga äppelkakan blir godast med smakrika äpplen. Steg Knäckig äppelkaka Servera vaniljglass eller lättvispad grädde. Ingredienser 5-6 smakrika äpplen…
-
Gratinerad fänkål med ricotta
Gratinerad fänkål Rosta grönsaker till mycket färg Att gratinera rostade grönsaker med typiska italienska smaker blir otroligt gott. Knepet är att rosta grönsakerna hårt så att de får mycket färg och blir lite knapriga i kanterna. Smaken koncentreras i dessa knapriga och frasiga kanter. Sedan förhöjs rätten ytterligare med smält, gratinerad ost. Ostgratinera med ricotta…
-
Husmanskost – största kokboken
Husmanskost – största kokboken Det största referenssverket Husmanskost är utan tvekan det största kokboksverket – bildligt och bokstavligt. Kokboken heter inte bara Husmanskost utan med tillägget svenska smaker tolkat av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske (coolt namn på en kock). Dessa två kockar, med tydliga rötter i husmanskosten, slet i tre år. Kokboken landade äntligen…
-
Viking Cinderella hösten 2020
Viking Cinderella kryssningar Kryssningar under hösten 2020 Jag och söte mannen åker regelbundet med Viking Cinderella, dels för lite avkoppling med deras goda mat, dels för att shoppa bra tax free. Att shoppa på Cinderella är att fynda så vi åker för att fylla på förrådet av vin, öl och sprit. Det är praktiskt för…
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.