• Burrata med apelsin

    Burrata med apelsin

    Burrata med apelsin Burrata med apelsin och pistage Minns ni den härliga rätten med burrata med apelsin från restaurang Positano i NK som jag plagierade? Jag beställde den här rätten vid varje besök för den var otroligt god. Såklart ville jag göra en likadan hemma. Jag tror att jag fick till det ganska bra. Smakerna…

  • Sparris med frasigt täcke

    Sparris med frasigt täcke

    Sparris med frasigt täcke   Vårtecken! Sparris med frasigt täcke är en gammal favorit jag alltid återkommer till. Jag gratinerar sparrisen med ett täcke av finhackad svamp, riven parmesan och panko och då fårr jag ett jättegott fras. Den här sparrisrätten är perfekt som en vegetarisk ensamrätt eller som ett tillbehör till kött eller fisk.…

  • Äggröra – krämig och lyxig

    Äggröra – krämig och lyxig

    Äggröra – krämig och lyxig Äggröra Jag lärde mig att laga lyxig och krämig äggröra av chef Ramsay för många år sedan. Det är förstås en smaksak men Gordon och jag tycker den här är perfekt. Det går bra att ta äggen direkt från kylen. Jag skriver att man inte ska salta och peppra i…

  • Dalgona Coffee

    Dalgona Coffee

    Dalgona Coffee Dalgona Coffee Jag har sett kaffebilder här och där på något som vi kallar Dalgona Coffee i sociala medier och det har sett otroligt gott ut. Jag var nu tvungen att testa. Det gäller att vi piggar upp oss med nya grejor i dessa jäkla karantäntider. Vad är Dalgona? Det är en fluffig…

  • Ölbräserad hamburgare

    Ölbräserad hamburgare

    Ölbräserad hamburgare Fira med en hamburgare! Jag tycker det är en bra idé att fira Ölets Dag med en saftig ölbräserad hamburgare i stout. Hamburgaren blir enormt saftig och smakrik av högrevsfärsen och bräseringen i det mörka ölet. Smakerna i köttet blir djupa och matiga men piggas upp av krispig sallad, rödlök och sötstark senapsdressing.…

  • Rostad macka med rökt lax

    Rostad macka med rökt lax

    Rostad macka med rökt lax Laxmacka En rostad macka med lite extra jobb får ofta kommentaren: varför gör vi inte det oftare, det är sååå gott och så enkelt? Det tar verkligen inte många minuter att rada upp några läckra rostade mackor och toppa dem med lite gott. Grejen är alltid att komma på det, eller…

  • Pajkaka – vansinnigt god

    Pajkaka – vansinnigt god

    Pajkaka – vansinning god Pajkaka Det här kakan eller desserten blir en favorit. Jag lovar! Vi i familjen kallar den pajkaka. Kakan har först ett lager pajdeg, sen en sötsyrlig fyllning och toppas till sist med ett lager smulpaj. Genialiskt enkelt och vansinnigt gott. Smakar som inget annat. Går att variera Pajkakans enkla bassmaker gör…

  • Talisker varm choklad

    Talisker varm choklad

    Talisker varm choklad Varm choklad med skotsk whisky På vintern är det mysigt att värma sig med varma drycker, gärna utomhus och helst med varm choklad. Varm choklad är klassikern som vi alla gillar och varför inte göra den lite vuxen med en skvätt skotsk single malt whisky. Myskväll på Downtown Camper Talisker bjöd in…

  • Jordärtskockssoppa med chilikick

    Jordärtskockssoppa med chilikick

    Jordärtskockssoppa med chilikick Jordärtskockor är vinterfavorit En snabblagad soppa är bra mat. Varje gång jag lagar en riktigt god och värmande soppa så ställer jag mig alltid frågan – varför gör jag det inte oftare? Ni känner igen det? Denna sammetslena jordärtskockssoppa är inget undantag – den är snabbt på bordet och mycket, mycket gott.…

  • Arancini – friterade risottobollar

    Arancini – friterade risottobollar

    Arancini – risottobollar Arancini – friterade bollar av risottorester Nylagad risotto är bland det godaste av italienska, traditionella rätter. Tyvärr är dock rester av en risotto hopplöst att spara och värma. Italienarna som jämt har risottorester har såklart listat ut en fantastiskt lösning på problemet – man gör arancini. Arancini är alltså bollar av risotto…

Monika Österheim

Min matblogg

Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.

Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.

Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.

Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.

Tillbaka